Kaja Koovit • 19. jaanuar 1999 kell 22:00

Merko suurendas kasumit

«Tõenäoliselt tuleb tänavune eelmisest raskem aasta, kui palju raskem, ei taha prognoosida,» lausus Rootsis viibinud Merko Ehituse nõukogu esimees Toomas Annus eile.

«Kehval ajal käib küll,» kommenteeris Annus eelmise aasta majandustulemusi. Merko Ehituse 850 miljoni krooni suurune aastakäive ületab prognoositut 150 miljoni krooniga. Eesti suurim ehitusettevõte prognoosis eelmise aasta alguses oma kasumiks 35 miljonit krooni ja käibeks 700 miljonit krooni.

Merko Ehituse suurim konkurent AS EMV avaldab oma majandustulemused alles pärast auditeerimist. EMV tühistas juba varem aasta alguses tehtud 818 miljoni kroonise käibe- ja 25,9 miljoni krooni suuruse kasumiprognoosi. Ettevõte on kulude kärpimise eesmärgil vähendanud oma töötajate arvu ligi veerandi võrra.

EMV finantsdirektor Martti Siimann avaldas tunnustust Merko majandustulemustele, kuid avaldas arvamust, et sarnaseid käibe- ja kasuminumbreid on raske korrata, kuna Merko Ehituse eelmise aasta suurprojektide Ühispanga peahoone ja AB Kindlustuse uue büroohoonega võrdväärseid objekte on sellel aastal raske leida.

Merko Ehituse finantsdirektor Ülo Metsaots lausus, et Eesti majanduse raskused ei jõudnud veel eelmisel aastal kohalikule ehitusturule ja need avalduvad alles sellel aastal. Ehitusettevõtjad konkureerivad tänavu vaid riiklike ja välismaa firmade tellimuste peale. «Kodumaine eratellija on turult kadunud,» tunnistas Metsaots.

Merko Ehituse eelmise aasta suuremad objektid olid peale Ühispanga ja AB Kindlustuse büroohoone veel korterelamu Tallinnas Vilmsi tänaval ning Electrolux Eesti peahoone Mustamäe tee ääres.

Ehitusfirmadel tuleb tänavu kulusid kärpima hakata, prognoosisid mitmed ettevõtjad.

Hetkel kuum