20 jaanuar 1999

Eesti Põlevkivi hirmutab Ühispanka

ASi Eesti Põlevkivi finantsdirektor Vello Tohver teatas eile, et kui veel möödunud aasta lõpus sooritas Eesti Põlevkivi oma tehingutest rohkem kui pooled Ühispanga kaudu, siis nüüd läbib Ühispanka vaid kuus protsenti Eesti Põlevkivi tehingute kogumahust.

Eesti Põlevkivi sooritab keskmiselt ühes kuus tehinguid kokku 120 miljoni krooni ulatuses. Seega oli enne aastavahetust Eesti Põlevkivi arvelduste maht Ühispangas vähemalt 60 miljonit krooni kuus, kuid nüüd peaks maht vähenema umbes seitsme miljoni kroonini kuus.

«Igal ettevõttel on õigus valida pank, niikuinii on Eesti Põlevkivi olnud mõlema panga klient,» kommenteeris Ühispanga jaepanganduse divisjoni juhataja, panga asepresident Lembit Kitter. Tema kinnitusel ei ole Ühispanga rahavoogudes tunda muutusi, mis oleks tingitud mõne suure kliendi raha äravoolust. «Meile pole igatahes see mingit mõju avaldanud,» teatas Kitter.

Ta väitis, et koostöö Eesti Põlevkiviga laabub Ühispangal endiselt ja mingeid pingeid suhtlemisel ettevõtte enda ega selle juhi Väino Viilupiga pole olnud.

Samas kinnitas Ühispanga asepresident Janek Mäggi varasemaid arusaamatusi suhtlemisel Eesti Põlevkivi juhi Väino Viilupiga. «Võib-olla olid eriarvamused, aga need on lahendatud ja tagantjärgi pole mõtet nende sisu kommenteerida,» lausus Mäggi.

Küsimusele, mis põhjusel Eesti Põlevkivi selliselt on käitunud, vastas Tohver, et aasta alguses Kiviteriga tehinguid tehes ei suhtunud Ühispank Eesti Põlevkivisse piisavalt lugupidavalt. «Arvelduste Hansapanka üleviimine oli teatud vastureaktsioon,» lausus Tohver.

Möödunud aasta lõpus andis Eesti Põlevkivi Kiviteri vastu Kohtla-Järve linnakohtusse sisse pankrotiavalduse, kuna Kiviter oli jätnud pikka aega tasumata põlevkivi eest ning võlg oli avalduse tegemise hetkeks kasvanud 30 miljoni kroonini.

Pankrotiohu tekkimisel reorganiseeris Kiviter kogu oma tootmisega seotud vara tütarettevõtetesse. Vahetult peale seda, käesoleva aasta alguses, müüs Ühispank sama vara 103 miljoni krooni eest Kiviteri haldusdirektori Janek Parkmani juhitavale ASile Viroliine. Nii sai pank talle pandiga tagatud nõude kätte, pankrotistuv Kiviter jäi sisuliselt ilma varata. Eesti Põlevkivil on praeguses olukorras vähe lootust Kiviteri pankrotipesast oma raha kätte saada. «Eks see Kiviteri lugu on ju tegelikult meie üle irvitamine,» sõnas Tohver.

Eesti Põlevkivi panga vahetamise seostamine Kiviteri probleemidega on Kitteri sõnul vaid kellegi huvi näidata konflikti, mis on saanud alguse spekulatsioonidest, et Ühispank on seotud Kiviteriga.

Tohver teatas, et pärast seda, kui Eesti Põlevkivi oli oma klientidel palunud mitte arveldada Ühispangas, käis panga president Ain Hanschmidt Eesti Põlevkivi juhatuse esimehe Väino Viilupi jutul.

Lembit Kitter teatas, et tema ja Ain Hanschmidti eelmise nädala visiit Jõhvi kohtumaks Väino Viilupiga oli tavaline pangajuhtide suhtlemine panga jaoks olulise ettevõtte juhiga, selgitamaks, kuidas pank saab parandada ettevõtte teenindamist. «Loomulikult oli jutuks ka Kiviter oma probleemidega,» tõdes ta.

Kitteri sõnul ei saa sõitu Viilupi juurde otseselt seostada viimase poolt välja saadetud kirjadega. «Põlevkivi on kolme suurema ettevõtte seas ja tema pärast oleme valmis kuhu iganes sõitma,» põhjendas Kitter. «Suurettevõtte puhul on normaalne, et käib keegi juhatuse tasemel, mitte mõni müügimees,» lisas ta.

Tohver ütles, et loodab, et suhted Ühispangaga siiski normaliseeruvad.

Autor: Raul Ranne

Hetkel kuum