Kristi Malmberg • 21 jaanuar 1999

Negatiivne iive laastab koolisüsteemi

Statistikaameti andmetel vähenes mullu Eesti rahvaarv ligi 9000 inimese võrra, olles 1. jaanuariks 1999 1,4 mln. Loomulik iive oli mullu endiselt negatiivne, umbes 7000.

Sündivuse jätkuv vähenemine toob kaasa rahvastiku vananemise, mis pikemas perspektiivis hakkab otseselt mõjutama ka majandust. Tuleviku-uuringute instituudi projektijuhi Krista Loogmaa sõnul annab iibe langus kõigepealt tunda koolides, mida juba suletakse ja osa õpetajaid jääb tööta. «See tähendab suuri probleeme kogu haridusvõrgule ja selle finantseerimisele,» nentis Loogmaa.

Järgmisena jõuab negatiivse iibe mõju koolidest tööturule, kus tekib vajadus luua rohkem töökohti, mis sobiksid vanemale inimesele. «Loomulikult mõjub elanikkonna vananemine ka otseselt tarbimisele,» lisas Loogmaa.

Kõrgepalgalisema ja seega ka ostujõulisema osa elanikkonnast moodustavad Eestis keskealised või veidi nooremad.

Praegused 30aastased peavad Loogmaa väitel aga arvestama asjaoluga, et kui nemad kord pensionile jõuavad, on töötegijaid ja pensionikassasse maksude toojaid palju vähem, mis võib kaasa tuua tõelise kriisi pensionisüsteemis. Ka mõjub elanikkonna vananemine tervishoiusüsteemile.

Loogmaa hinnangul peaks iibe langus varsti siiski peatuma ja sündivus stabiliseeruma. «Praegu on iive olnud madal kümme aastat, kuid viimane pikem negatiivse iibe periood kestis Eestis ju tervelt 40 aastat,» märkis ta.

See oli aastatel 1928--1968. Praegu loodavad spetsialistid iibe tõusule umbes 2006. aasta paiku.

Keskhaigla sünnitusosakonna juhataja Häli Metsa sõnul pole nemad iibe languse tõttu kannatanud, kuid seda maakonnahaiglate arvel. «Inimesed kolivad maalt linna ja seetõttu oli meil mullu rohkem sünnitajaid kui 1997. aastal,» ütles sünnitusosakonna juhataja.

Mets tunnistas, et loomulikult teeb madal sündivus neile muret nii inimlikust kui ka isiklikust küljest. «Meie väljaõppinud kaader peab ju ikka tööd saama,» märkis ta.

Samas planeeritakse terves maailmas juba millenniumilõpuga seoses perele juurdekasvu ja Eesti ei ole siin erandiks.

«Ma ei usu küll eriti mingitesse hüüdlausetesse, aga rahvusliku ärkamise aegu oli tõepoolest palju sünde,» tõdes Mets. «On ju huvitav, kui sinu laps on sündinud uue aastatuhande alguses!»

Hetkel kuum