21 jaanuar 1999

PEPi pearaamatupidaja luges tehingust lehest

Arhipov tunnistas eile Tallinna linnakohtus 10 miljoni dollari protsessil, et ei teadnud investeeringust 1993. ja 1994. aastal midagi. Tema sõnul tegeles dollaritehingutega panga valuutaosakond.

Arhipov rääkis, et Eesti Pangast laenatud 10 miljonit dollarit ja selle investeerimine oleks pidanud kajastuma panga päevabilansis. Ta leidis, et tehing võis olla mitme kirje koosseisus, mis pruukis teha selle äratundmise keeruliseks.

Eeluurimisel on Arhipov väljendanud oma muljet, et kõik seda tehingut puudutav tehti väljaspool PEPi bilanssi.

Varem pankrotistunud Tartu Kommertspangas töötanud Arhipov asus 1992. aasta lõpus tööle PEPi Tartu filiaali pearaamatupidajana. Aasta hiljem suundus ta Tallinnasse, kus pidi hakkama tööle PEPi pearaamatupidajana.

Arhipovi varalist vastutust sätestav tööleping jäi tookord sõlmimata. Ta töötas lepinguta PEPi pearaamatupidajana kuni 1995. aastani. Arhipov selgitas pärast kohtuistungit, et kirjutas lepingule alla 1995. aastal kaks päeva enne töölt lahkumist.

Kohus määras Arhipovi suhtes kohtusse sundtoomise, kuid tunnistaja tuli siiski ise kohale.

Autor: BNS

Hetkel kuum