Toomas Truuverk • 21 jaanuar 1999

Telekomi ootus pärsib kauplemist

Eile valitses taas Tallinna börsil vaikus ja ükikutes tehingutes kauplemishuvi leidnud aktsiate hinnad liikusid kitsastes koridorides. Tundub, et investorid on huvi Tallinna börsil noteeritud aktsiate vastu täielikult kaotanud ja suure osa tehingutest teevad maaklerid omavahel.

Börsisüsteemi käive ulatus eile registreeritud 49 tehingus napi 1,54 miljoni kroonini, kasvades üleeilse päevakäibega võrreldes 23% võrra.

ÄP indeksi päevasisene liikumine meenutas sirgjoont. Viimasel kauplemistunnil kergitas indeksit Hansapanga aktsia õrn tõus ja ÄP indeks sulgus üleeilsega võrreldes 0,83% ülalpool, 269,49 punkti tasemel. See, et aktsiate hinnad praegusel ülimalt õhukesel turul suudavad saavutatud taset hoida, näitab müügipoole pea täielikku puudumist.

Ühtlaselt uimases kauplemises, kus enamkaubeldud aktsiatega tehti päeva jooksul kuni 8 tehingut (iga poole kauplemistunni kohta üks tehing), tõusid turu liideraktsiate hinnad mõnevõrra.

Juba mainitud Hansapanga aktsia hind kerkis veidi alla 0,5 mln kroonise käibe juures 0,97%, 52,25 kroonile ja Ühispanga aktsia 1,9%, 21,4 kroonile. Väikese üllatusena kerkis Norma aktsia 7,8%, võites tagasi paari päeva taguse taseme.

Pangaaktsiatele pakub mõningat tuge ühtlase kauplemishuvi püsimine Helsingi börsil. Üleeilne tugev sulgemistase Helsingis hoidis eile Tallinnas pangaaktsiate hinda positiivsel poolel. Eilne kauplemine jäi ka Helsingis tagasihoidlikuks. Hansapanga aktsia sulgus siiski Tallinna börsiga võrreldes ligi krooni kõrgemal, samas Ühispanga aktsia sulgemishind oli poole krooniga Tallinna börsi kasuks.

Vaikus Tallinna börsil püsib ka täna. Viimane Telekomi avaliku müügi eelne päev värskeid tuuli kindlasti ei tekita. Varasematel aegadel oleks võinud loota spekulatiivsete positsioonide võtmist, lootes esmaspäeval selguva Telekomi IPO pakkumisvahemiku mõjule. Praegu tundub aga ka spekulantidel raha lõppenud olevat.

Hetkel kuum