25 jaanuar 1999

EMEXil on 13 konkurenti

Eesti Metalliekspordi ASi juhatuse esimees Toomas Keridon on varasemas intervjuus viidanud, et kuigi esialgu plaanis valitsus vanametalliäriks litsentsi taotlevalt firmalt nõuda karme eeltingimusi, on litsentse ikkagi jagatud kergekäeliselt mitmelegi firmale.

Majandusministeeriumi litsentsitalituse juhataja Aleksander Skoblov kinnitas, et kergekäeliselt ei ole ühelegi firmale vanametallikaubandusega tegelemise litsentsi antud. «Keegi ei saa litsentsi kergemalt, kui on ette nähud valitsuse määruses toodud tingimustes,» lausus Skoblov. Ta möönis samas, et esialgu oli plaanis kehtestada karmimad määrused, kuid õiguskantsler võttis mõned seadusega vastuolus olnud punktid välja.

Skoblovi andmeil on litsentsi taotlemise kohta infot küsinud küll väga paljud firmad, kuid litsentsi taotlejaid on tunduvalt vähem.

Tartus asuva firma OÜ Ringmill tegevdirektor Mati Laine ütles, et midagi keerulist litsentsi taotlemisel ei olnud. Seni sporditarvete müügiga äri teinud firma teeb ettevalmistusi Vene metalli Euroopasse vahendamiseks. «Eesti on ju metallist tühjaks ostetud,» sõnab Laine, «Venemaal on meil aga suhted alles.»

Soome metallikäitluse firma Kuusakoski tütarfirma ASi Kuusamet direktor Pertti Moilanen teavitas, et ka tema juhitav firma orienteerub vanametalli transiidiga tegelemisele.

Ekspodisain ASist öeldi, et nüüd lihtsalt tegeleb firma ka selle valdkonnaga.

Ettevõttel, kes vanametalli ja metallijäätmete kaubandusliku vahendamise tegevuslitsentsi taotleb, peab olema metalli müügikoht või -hoidla. Müügikoha või hoidla rentimisel tuleb esitada lepingu notariaalselt kinnitatud koopia. Ka peavad firmad teatama ettevõtte osanike nimekirja koos osaluse jagunemise protsentidega. Metallikauplemise litsentsi taotleval firmal ei tohi olla maksuvõlgu ega õigusrikkumisi. Vaja on keskkonnaalaseid kooskõlastusi müügikohtade või hoidlate asukohajärgselt maavanemalt.

Veel kohustub firma teatama viie päeva jooksul politseile füüsilisest või juriidilisest isikust, kes on teinud metalli ebaseadusliku kokkuostu- või vahendamispakkumise.

Autor: Raul Ranne

Hetkel kuum