25 jaanuar 1999

Kuus kitsaskohta koduukse taga

Põhjusi, miks inimesed oma elamu, korteri või büroo ukse asjatundjal lahti muukida lasevad, on tavaliselt kuus.

Esimene neist on hajameelsus, mis kombineerub mugavate iselukustuvate lukkudega. See kulmineerub enamasti magnettormide ja täiskuuööde ajal. Odavaim lahendus on hoida varuvõtit väljaspool korterit, olgu siis naabri või sõbranna juures.

Teine ukse taha jäämise põhjus sõltub samuti suures osas inimesest endast, teisisõnu tema kokkuhoidlikkusest. Tundub, et odavad, nn suveniirlukud ongi valmistatud selleks, et lukusseppadel töö ei lõpeks. Niisuguste lukkude detailid ja võtmed võivad puruneda juba esimesel kasutuspäeval.

Kolmas põhjus, mis nagu kaks eelmistki moodustab viiendiku uksemuukijate tööst, on rikutud lukud. Rikkumise vahendid on erinevad, ulatudes kangist ja toruvõtmest liimi, happe, närimiskummi ja muu selliseni.

Umbes sama suure osa lukusseppade tööst moodustavad juhud, kus lahendatakse kinnisvara omamise ja kasutamisega kaasas käivaid probleeme.

Veidi vähem levinud abiotsimispõhjused on varastatud või kaotatud võtmed, luku paigaldusvead või valed lukukasutusvõtted.

Reeglina on ukse taga oleval inimesel kiire. Tallinnas ei mallata oodata üle poole tunni. Kohale saabunud meister ei saa aga kohe avamistööd alustada, sest esmalt peab kontrollima töö tellija õigust ruumi siseneda. Selleks kontrollitakse dokumente, vajaduse korral küsitletakse naabreid või palutakse juurde politseitöötaja.

Ka avamistöö ise võib olla üsna aeganõudev. Enamik kaasaegseid turvalukke on valmistatud muukimiskindlana ning neid on võimalik vaid lahti puurida. Turvalukkudel on ka puurimist takistavad elemendid, mis nõuavad aega, kannatust, vilumust ja õigeid tööriistu.

Kõige raskemini avatav on katkine lukk, millest jagusaamine võib vahel võtta tunde. Lihtsamate lukkude avamine aga võtab enamasti vähem aega kui selle eest arve kirjutamine.

Autor: Aivar Piirisild

Hetkel kuum