26. jaanuar 1999 kell 22:00

Skandaal rikub ROKi mainet

Seoses USA Salt Lake City valimisega 2002.a taliolümpiamängude korraldajaks on mitmele ROKi liikmele esitatud korruptsioonisüüdistus, mille tagajärjel on kolm ROKi liiget vabatahtlikult tagasi astunud, nende seas Soome esindaja Pirjo Häggman, ja kuue tegevus on peatatud koos soovitusega nad edaspidi välja heita. Lisaks on süvenenud kahtlused, et ROKi otsuseid on varemgi mõjutanud taotlejalinnade tavatult luksuslikud kingitused ROKi liikmetele, kes oma töö eest ROKi liikmena palka ei saa.

Kokku süüdistatakse 30 ROKi liiget selles, et nad on saanud Salt Lake City linnalt enne selle väljavalimist taliolümpiamängude korraldajaks kingitusi ja teenuseid 8,1 miljoni Eesti krooni eest.

ROKi presidendi Juan Antonio Samaranchi sõnul on see skandaal teinud suurt kahju olümpiaideedele. Ta teatas, et asja uurib sõltumatu eetikakomitee, mille enamik liikmeid ei kuulu ROKi koosseisu. Ühtlasi keelatakse edaspidi ROKi liikmete ametlikud käigud olümpiamängude korraldamist taotlevatesse linnadesse.

1980. aastast peale ROKi presidendi ametit pidav 78aastane Antonio Samaranch on deklareerinud, et ta ei kavatse ROKi ümber puhkenud skandaali tõttu tagasi astuda, kuid on lubanud märtsikuus peetaval ROKi eriistungil läbi viia usaldushääletuse. Ta on lubanud ka isiklikku vastutust kanda ROKis hädavajalike reformide läbiviimise eest.

ROKi president ütles, et sõltumata uurimise käigust jätkuvad ettevalmistused tuleva aasta Sydney ja 2002.a Salt Lake City olümpiamängudeks.

Skandaali tõttu on uurimise algatanud ka USA kohtuministeerium. Oma suurt muret on väljendanud olümpiamängude peasponsorid, USA rahvusvahelised korporatsioonid Coca-Cola, IBM ja McDonald's. 11 firmat maksab ROKile suve- ja talimängude sponsoreerimise eest 6,75 miljardit Eesti krooni. Kui skandaal võib nende mainet kahjustada, siis võivad nad edaspidi oma rahapanust vähendada.

Kuulduste kohaselt on ROKi liikmed saanud olümpiamängude korraldamist taotlevatelt linnadelt kingitusi ja muud meelehead juba 1980. aastast peale, kui linnade vahel algas kiivas võitlus mängude korraldamise õiguse pärast, mis tõi kaasa miljardilised investeeringud.

Kui Samaranch oleks kriitikute sõnul korraldanud uurimise juba varem, poleks korruptsioon saanud nii kaugele minna. See tähendab, et kaudselt kannab ROKi president vastutust praeguse olukorra eest.

Autor: FT

Hetkel kuum