Andres Reimer • 27. jaanuar 1999 kell 22:00

Eelnõu vastuvõtmine on vähetõenäoline

Kõhklejad soovivad, et peaminister Mart Siimann annaks riigikogule Telekomi asjas aru, kuid ei saa arupärimist esitada, sest riigikogu volitused lõpevad enne vastamise tähtaega. Valitsuse pressiesindaja Daniel Vaarik ütles eile, et peaminister Mart Siimannile saadeti eile Isamaaliidu poolt faksiga kutse tulla riigikogu ette Telekomi teemal esinema. Vaariku sõnul pole peaminister veel otsustanud, kas võtta kutse vastu.

Reformierakonna esimehe Siim Kallase sõnul korraldas valitsus Telekomi müüki salaja ning ebakompetentselt, kuid tema fraktsioon ei langeta otsust hääletamise suhtes enne parlamentaarset arutelu. «Pidi olema täielik võhik, et oletada, et riigi vara müümine mitme miljardi krooni eest ei põhjusta riigikogus vastuseisu ja küsimusi,» ütles Kallas. «Kui Eesti mainele on tekitatud kahju, siis tegi seda valitsus oma läbimõtlematu müügikavaga, mitte eelnõu esitajad.» Telekomi restruktureerimise vastasele eelnõule kirjutas alla kuus Reformierakonna fraktsiooni liiget.

Keskerakonna fraktsioon on Telekomi erastamise vastu, kuid ei hääleta Lippmaa eelnõu poolt, sest peab seda hilinenuks, ütles Liina Tõnisson Keskerakonna fraktsioonist. «Vare sai valmistada erastamise ette üksinda ja vähese avalikustamise tingimustes, sest tema kui mittepoliitilise ministri sammude eest ei vastuta ükski erakond,» ütles Tõnisson.

Mõõdukate fraktsioon kavatseb Telekomi erastamist teravalt kritiseerida, sest aktsiate müük ei toimu erastamisseaduse kohaselt. Kuid samas ei hääleta mõõdukad 23 riigikogu liikme ühisettepaneku poolt. «Telekomi staatuse muutmine tooks praegu kaasa rohkem kahju kui kasu,» ütles Mõõdukate fraktsiooni liige Liia Hänni.

Hetkel kuum