27. jaanuar 1999 kell 22:00

Eurole üleminek pikeneb

Välisministeeriumi pressiesindaja ütles eile ajakirjanikele, et Eesti ei pea liitumisel Euroopa Liiduga kohe ühinema eurotsooniga ja võib ühisraha kasutuselevõtmisega oodata kaks aastat.

Euroopa komisjoni hinnangul ei täida praegu ükski kandidaatriik konkurentsisuutlikkuse tingimust. Komisjoni hinnangul tuleb selleks arendada välja tõhus finantssüsteem, lõpetada privatiseerimine ja struktuursed reformid ning saavutada makromajanduslik stabiilsus, milleks seniste reformide jätkumisel kulub veel viis aastat.

Euroopa Liiduga liitumine tähendab majandus- ja rahaliidu seaduste aktsepteerimist ning ettevalmistustaseme saavutamisel ka euro kasutuselevõtmist. Euroopa majandus- ja rahaliidu raha- ja vahetuspoliitikaga sobib ka Eesti rahapoliitika eesmärk, milleks on vahetuskursi stabiilsus.

Majandus- ja rahaliidu liitumisläbirääkimistel juhib Eesti delegatsiooni ekspertide gruppi rahandusministeeriumi nõunik Madis Üürike.

Euroopa Liidu ekspertide grupi juht on Euroopa Liidu komisjoni liitumisläbirääkimiste Eesti töökonna juht Nikiforos Sivenas.

Autor: BNS

Hetkel kuum