27. jaanuar 1999 kell 22:00

Merekaabli projekt maksab 1,2 miljardit krooni

Teisipäeval toimus Rootsis Karlskronas Eesti ja Soome vahelise merekaabli rajamise projekti (Estlink) juhtkomitee koosolek. Eesti Energia ASi juhatuse esimees Gunnar Okk ütles, et koosolekul ei räägitud mitte niivõrd merekaabli tasuvusest, kuivõrd tehnilisest võimalikkusest. «Seal kuulati ära projekti nõustaja Ekono Energy tehniline aruanne ning meie senised ideed said kinnitust,« sõnas Okk.

Ta märkis, et Rootsis töötati läbi hulk tehnilist informatsiooni. «Konkreetseid hinnanguid saame me anda aga alles märtsis, kui projektis osalevate firmade tippjuhid tulevad Tallinnas kokku,» lausus Okk. «Siis saame juba rääkida sellest, millal tehakse investeerimisotsus ja milline on firmade koopereerumise vorm.»

Küsimusele, kas sügisel väljakäidud lubadus hakata kaabli rajamisega pihta juba selle aasta kevadsuvel peab endiselt paika, vastas Okk, et ka see tärmin täpsustatakse ja tehakse teatavaks märtsis.

Eesti Energia partneriteks Estlinki projekti juures on ABB, Soome energiaturust kolmandikku omav Pohjalan Voima, Helsingin Energia ja Rootsi energeetikafirma Graningeverkens.

ABB Eesti ASi tegevdirektor Bo Henriksson ütles, et merekaabli projekti eeluuring alles käib, mistõttu on ka temal raske midagi kommenteerida.

Küsimusele, kas ta ise on merekaabli rajamise suhtes endiselt optimistlikult meelestatud, vastas Henriksson, et peab olema optimistlik. «See projekt on nagu mootor, mis käivitab ka ülejäänud investeeringute tuleku Eestisse,» ütles ABB Eesti juht.

Merekaabli kaudu kavatsetakse esialgu müüa Soome ja Rootsi kokku 1,1--1,2 TWh (1 TWh = mld kWh) elektrienergiat aastas. See on sama suur kogus, kui Eesti Energia eksportis 1997. aastal. Põhjamaadesse esialgu müüa plaanitav kogus moodustaks Rootsi ja Soome summaarsest energiaturust 0,5 protsenti. Eesti Energia aastakäive suureneks prognoosi järgi Põhjamaade ekspordi arvel umbes 500 miljonit krooni.

Autor: Raul Ranne

Hetkel kuum