Madli-Liis Parts • 28. jaanuar 1999 kell 22:00

Kuldne Lõvi pole

kuninga moodi

asukoht:- Tallinn, Nunne tn 18, avatud kl 12--23

soovitatav menüü kahele:

- kanapüreesupp Cream of Chicken, 21 krooni

- Thinga Masala -- juurviljasegu krevettidega erilises kookospähkli kastmes, 89 krooni

- Mutton -- seafilee keskmiselt vürtsitatud kastmes, 89 krooni

- Subz Pulao riis, 49 krooni

- tavaline riis, 24 krooni

Märgatavat erinevust möödunudsuvise Tiina restorani ja seal praegu asuva Kuldse Lõvi vahel pole tunda. Aasia ja Euroopa köökide segu ei anna paigale ei vürtsi ega väärikust juurde.

Juba möödunud aasta lõpust alates reklaamib Nunne tänaval asuv restoran Kuldne Lõvi aasia menüüd. Vürtsikaid ja võõrapäraseid roogi armastava arhitekti Raivo Puusepaga asja kaedes selgus, et aasia restoranist on asi siiski kaugel. Uue kuue lubab paigale omanik, kellele kuulub ka india restoran Tanduur, anda kevadel.

Meie teisipäevase lõunasöögi algus ei tõota head -- elu kärtsrohelises toonis ruumis justkui käib, sest eurotümpsus pole enda häältki kuulda, kuid hingelist ei ühtki. Otsus valjuhäälselt vesteldes teenindaja välja meelitada kannab alles minuti möödudes vilja.

Lauas menüüd sirvides jääb nii mõndagi silma. Raivo Puusepp märkab mõttetult detailirohket interjööri ja diskomuna laes, mina püüan peita leivataldrikuga suuri küünlavaha plekke punasel laudlinal.

Aasia- ehk indiapärane menüü moodustab muidu pikast euroopalike toitude nimekirjast lehekülje tõlkimatut teksti sellele, kes india toitudega kursis pole. Selle võrra õnnestub viisakal teenindajal meile rohkem selgitustega abiks olla. Näiteks selgub, et road valmistatakse just nii teravad, kui klient soovib.

Alustame kanapüreesupiga värskelt jahvatatud vürtsidega, millele järgneb põhiroogadena Thinga Masala karri kastmes ehk juurviljasegu krevettidega erilises kookospähkli kastmes ning Mutton ehk seafileetükid keskmiselt vürtsikas kastmes. Riisist võtame ühe tavalise ja Subz Pulao safraniga valmistatud riisiportsu, mis sisaldab värskeid juur- ja kuivatatud puuvilju.

Raivo Puusepa arvates osutub valikust paremaks seafilee, mis on parajalt vürtsikas, küps ja mahlane, tuletades meelde maitseelamusi teistes Tallinna india restoranides. Krevetid jäävad igavalt maitsetuks.

Muidu igati meeldiva kanasupi puhul märkame üllatusega, et vürtsid on tõenäoliselt põhja vajunud, sest kui esimene pool tundub kergelt vürtsine, siis lõpus domineeriv tulisus matab mõnusate kanalihakuubikute meki.

Oleme sunnitud tõdema, et väikeste küttekehade puudumisel, millel on laual hea roogi soojas hoida, jahtuvad meie toidud kiiresti. Nii jääb õilis maitsenauding õige lühikeseks.

Äripäeva lõunakülaline on sunnitud tõdema, et praeguse kogemuse põhjal jääb Kuldne Lõvi tema soosikute hulgast välja. Ka ei julgeks ta tuttavat siia tuua.

Küsitavusi tekitab ka sama katuse alla Euroopa ja aasia köögi paigutamise sobivus. Erinevaid kultuure esindavad köögid nõuavad erinevat interjööri ja teenindustavasid. Jääb vaid oodata kevadet, mil saame praegustele kahtlustele vastused.

- teenindus -- 7 punkti

- toiduvalik -- 7 punkti

- joogivalik -- 6 punkti

- hinna ja kvaliteedi suhe -- 5 punkti

Hetkel kuum