Tõnis Oja • 1 veebruar 1999

Euro langustrend ei taha lõppeda

Euro langes eile neljandat kauplemispäeva järjest uuele rekordmadalale tasemele dollari suhtes. Varajastel hommikutundidel, kui kaubeldi Aasias, langes euro kurss 1,1339 EUR/USDni, st Ühendriikide valuuta tugevnes 13,7989 kroonini. Pärast USA finantsturgude avanemist jätkus vahepeal pisut kosunud euro langemine ning veidi enne kella kuut jõudis allapoole 1,1300 EUR/USD taset. Investeerimispank Merrill Lynch õhutas dollari fännklubi entusiasmi veelgi, prognoosides Ühendriikide 1999. aasta majanduskasvuks 3,0--3,5 protsenti.

Selle nädala märksõnaks valuutaturgudele on intressimäärad. Täna-homme-ülehomme toimuvad USA Föderaalreservi, Euroopa keskpanga ja Inglise Panga monetaarpoliitikat kujundavate nõukogu koosolekud. Investorid kauplevad eeldusel, et tänu Ühendriikide headele majandustulemustele jätab Föderaalreserv intressimäärad muutmata. Mis puutub Euroopasse, siis sealne tootmissektor on nõrgavõitu ning püsimaks muu maailmaga konkurentsivõimelisena peaks Euroopa keskpank oma repomäära praeguselt 3 protsendilt langetama. Panga president Wim Duisenberg teatas pühapäeval BBC televisioonile antud intervjuus, et ta ei näe intressi langetamise vajadust, sest eurotsooni majandusnäitajad sellele ühemõtteliselt ei viita. Intresside langetamisele mõtleb arvatavasti Inglise Pank.

Hetkel kuum