Peep Sooman • 2 veebruar 1999

Kaarmanni pankrot kahandab Tallinna tulusid

Kuna AS Kaarmann KPL pankrotimenetlus käib ning võlausaldajate, hoone tagastamisele pretendeerivate inimeste ning linna vahel vaidlused käivad, siis ei saa Tallinna linn ruume uuesti välja rentida.

ASi Kaarmann KPL kasutada oli Vanaturu Kael 8, 10 ja 12 mitu korrust kaupluse-, restorani-ja kontoriruume, mille pind ulatub Tallinna kesklinnavalitsuse õigusnõuniku Valmond Mikli sõnul 1000 ruutmeetrini.

Kinnisvaraspetsialistide sõnul maksab Viru tänava alguses asuvas Vanaturu Kaelas üks ruutmeeter kauplusepinda 300--500 krooni kuus. Seega jääb Tallinna linnal iga kuu saamata 300 000 kuni 500 000 krooni rendiraha.

Poolteise aastaga küünib linna kahju koos enne pankrotti tekkinud miljonikroonise rendivõlaga vähemalt 6 miljoni krooni.

Mikli sõnas, et pindade uuesti rendile andmine on paari kuu küsimus. Enne aga ei saa ruume välja rentida, kui pankrotihaldur Aivar Leismann pole selleks oma nõusolekut andnud, lisas ta.

Kõige kergem on ikka näpuga teiste peale näidata, ütles pankrotihaldur Aivar Leismann, kelle sõnul tema taga rendile andmine küll ei seisa. Linna ja võlausaldajate ning linna ja õigusjärgsete subjektide vahel käivad vaidlused, märkis Leismann. Minust ei sõltu enam midagi, sest linn lõpetas ise rendilepingu ASiga Kaarmann KPL, lisas ta.

Tallinna kesklinnavalitsuse rendipindade osakonna juhataja Marju Kübar ütles, et praegu valmistatakse ette linna korraldust tühjade ruumide uuesti rendile andmiseks. Mingi probleem on seal ka majade tagastamisega, enne rendile andmist tuleb kinnitatud subjektidelt ehk hooneid tagasi saavatelt inimestelt nõusolek saada, märkis Kübar. «Ma ei tea täpselt, võib-olla on see juba saadud,» lisas ta.

Tallinna linnapea Iivi Eenmaa ning abilinnapea Eve Fink keeldusid sekretäri kaudu kommentaaride andmisest. ASi Kaarmann KPL juhtkonnaga eile Äripäeval ühendust saada ei õnnestunud.

Hetkel kuum