Peep Sooman • 2. veebruar 1999 kell 22:00

Käekell näitab staatust

Vaid mõni üksik mees on nõus oma nn visiitkaardist pikemalt kõnelema.

ASi Goldman Juveel juhatuse esimees Indrek Tammeaid räägib, et tal on mitu kella. Kõik kandvat Raymond Weili kaubamärki. Kellade hinda ta ei avalda, tõenäoliselt maksavad Tammeaidi ajanäitajad mitukümmend tuhat krooni.

«Kui liigud mujal kui Tallinnas või väljaspool Eesti piire, siis jäävad kallid kodud ja autod maha, kella näeb aga iga lepingu allkirjastamisel,» selgitab mees hinnaliste käekellade mõtet.

Kell on rohkem kui ehe, ta on staatuse sümbol, mis näitab elu- ja ärifilosoofiat, mõtiskleb Tammeaid. Kell näitab inimese kohta rohkem kui lips või kingad, on ta kindel.

Tammeaid lisab, et kallis kell ei näita alati inimese head maitset. Raha võib ju olla, kuid see ei tähenda, et kalli kella omanikul stiili või maitset oleks, kella tuleb osata valida, jääb Tammeaidi pisut salapäraseks.

ASi Baltic Watch tegevjuht ja Goldman Juveeli nõukogu liige Toivo Aalja kannab käel 12 600 krooni maksvat Raymond Weili kella. Uhkusenoot hääles, kinnitab Aalja, et Eestis on sarnaseid ajanäitajaid vaid mõned, neid kellasid on üldse kokku 1500 tükki tehtud.

Kell on intiimne asi, nagu näiteks aluspesu, teisele inimesele seda käele ei taha panna, tõdeb Aalja.

Paljud pankurid, tippadvokaadid ning naftagurud on Raymond Weili kliendid, mõnedel advokaatidel on väga kallid kellad, mis pannakse käele vaid paar korda aastas, näiteks presidendi vastuvõtul, räägib Aalja.

Ameerika päritolu kinnisvaraärimees Paul Oberschneider kannab käel 1000 USA dollarit maksvat ajanäitajat. Ta räägib meelsasti kinnisvaraärist ning oma muudest tegemistest, kuid kella osas on kidakeelne. Oberschneiderilt õnnestub välja uurida vaid seda, et kell kannab Tudori firmamärki ning et mees ostis selle umbes 15 aastat tagasi endale jõulukingiks. Oberschneider on oma kellaga väga rahul. Nii kallist kella mul tegelikult vaja pole, tõdeb Eesti üks mõjukaim kinnisvaraärimees.

Pankade hiilgeajal käisid kuulujutud, et kõvemad pankurid käivad Londonis kella ostmas. Täna keegi naljalt eksklusiivkella olemasolu omaks ei võta.

Endine Tallinna Panga juhatuse esimees Rait Lukas poetab moka otsast, et tema kell maksab umbes kümme tuhat krooni. Ei ole see midagi vägev, püüab ta ajakirjanikku rahustada. Kella marki ta ei ütle. «Ma ei osta kella näitamiseks,» väidab Lukas, lisades, et ega üks endast lugupidav mees oma ajanäitajast räägigi.

Hetkel kuum