Kristi Malmberg • 4. veebruar 1999 kell 22:00

Keskpank kahtleb EVEA Panga investoreis

EVEA Panga teatel on Prantsuse panga Natexis Banque S.A. kliendid eesotsas Briggs Finance Ltd-ga valmis investeerima EVEA Panka 5 mln dollarit ehk 69 miljonit krooni, omandades seeläbi pangas 67,8% osaluse.

Eesti Panga avalike suhete juht Andrus Kuusmann nentis, et sõna «puudulik» on EVEA Panga väidetava investori esitatud dokumentide kohta veel pehmelt öeldud. «Toodi mingi paber, mis pidavat olema garantiikiri, aga on sellest kaugel, ja seetõttu pole meil ka millegi kohta seisukohta võtta,» ütles Kuusmann.

Kuusmann märkis, et lisaks garantiikirjale jõudis vahepeal keskpanka veel ka üldse ilma allkirjata paber, millel kirjas mõni firma, kes on valmis EVEA Panka investeerima alla 10% panga aktsiakapitalist ehk koguse, mille jaoks pole vaja Eesti Panga nõusolekut.

EVEA Panga juhatuse esimees Margus Tilga ei soovinud keskpanga hinnangut kommenteerida, kuid väitis, et investorite leidmise näol on kahtlemata tegemist arvestatava ja edaspidist protsessi mõjutava käiguga.

EVEA Panga pankrotihaldur Tiina Mitt ütles, et raha olemasolu on täiesti kindel. «See on konkreetse suure panga garantiikiri,» märkis ta. Miti sõnul kohtus ta eile ka peaminister Mart Siimanniga, kes lubas seaduste piires EVEA Panka abistada.

Iirimaal registreeritud offshore-firma Briggs Finance Ltd omaniku Toivo Järve sõnul tuleb teda võtta kui EVEA Panga jaluleaitamise peakoordinaatorit. Briggs Finance Ltd tegelebki tema sõnul finantsvahendusega ja teeb koostööd eri pankadega üle terve maailma. «See firma pole loodud vaid antud juhtumi jaoks,» kinnitas ta.

Järve ütlusel peavad tema ja teised investorid oma missiooniks päästa EVEA Panga hoiustajate raha, et rahvas ei peaks enam rohkem pankades pettuma. «Teiste investorite tausta ma veel avalikustada ei taha, sest lepingud on fikseerimisel,» ütles Järv. Tema väitel kavatseb EVEA Pank võtta suuna regionaalsele arengule ja aidata eri piirkondade väikeettevõtlust. «Andsime oma seisukoha üle ka keskpangale,» lisas ta.

Järve kinnitusel ei kavatse EVEA Pank kaotada võitlust keskpanga ja kohtuga, kuna 5 mln dollarit on Prantsuse pangas külmutatud 20. veebruarini EVEA Panga tarbeks ja see läheb investoritele kõvasti maksma. 21. veebruaril toimub EVEA Panga võlausaldajate koosolek.

Hetkel kuum