Kristi Malmberg • 7. veebruar 1999 kell 22:00

Miljonid jooksid liiva

Ainuüksi bändi esinemistasu küünib 700 000 kroonini. Sellele lisandub mitme miljoni kroonini ulatuv kulutus kontserdi korraldamiseks.

Gamma Agentuuri juhatuse esimees Vahur Kase tunnistas reedel, et ei oska veel vastata küsimusele, milliseid kulutusi täpselt toimunu firma jaoks kaasa toob ja mis stsenaarium üldse käivitub.

Garbage'i kontsert pidi algama neljapäeva õhtul kell 20 Tallinna linnahallis, kuid ansambli tehnika jäi pooleks päevaks Jaanilinna Vene tolli kinni. Garbage andis enne Tallinna planeeritud ülesastumist kontserdi Peterburis, mis bändi enda hinnangul läks üllatavalt menukalt.

Kuna kontsert oli kindlustamata, saab firma tõenäoliselt kopsaka kahjumi, sest juba Garbage'i-suguse popbändi esinemistasu Eestis on umbes 700 000 krooni. Võrreldes kontserdi üldiste korralduskuludega on see aga kindlasti väike raha, sest näiteks Michael Jacksoni Eestisse toomine maksis muusikaekspertide hinnangul 15--20 mln krooni.

«Eestis pole keegi sellise asjaga varem kokku puutunud ja ma tõepoolest ei tea praegu, kuidas edasi käituda,» selgitas Kase. «Kõigepealt pean lepingu uuesti ette võtma ja üksipulgi läbi arutama.»

Kase ei teadnud reedel veel ka seda, mis saab piletitest. Tema sõnul on nende suhtes kolm võimalust, kuid ta ei soovinud veel ühtegi neist avalikustada. Kase sõnul oli Vene tollis tekkinud viivituse põhjus Vene poole väide, et osa dokumente oli valesti vormistatud.

«Pole ju mingi saladus, et Vene toll tahab raha,» nentis Kase. «Selliste probleemide ennetamine pidanuks olema Vene-poolse promoter'i asi.»

Mis peab sellistel juhtumitel edasi toimuma, ei osanud täpselt selgitada ka teised bände maale toonud firmad. Meelelahutusfirma BDG üks juhte Peeter Rebane ütles, et kindlasti tuleb Gamma Agentuuril hüvitada piletid või kontsert uuesti korraldada.

Kase kinnitusel toimub kontsert aprillis või mais pärast Garbage'i maailmaturnee lõppu. «Kui oleksime kontserdi lükanud reedeks, paisanuks see segi terve kontserttuuri,» lausus Kase. «Bänd oli ka ise väga õnnetu!»

Garbage'i solist Shirley Manson ütles neljapäeva õhtul ajakirjanikele, et neil on piinlik ja kahju ärajäänud kontserdi pärast. Bänd lubas kindlasti Eestisse tagasi tulla.

Rebane märkis, et kuigi ta pole olukorraga väga tuttav, tundub, et tegemist on Eesti ja Vene korraldajate vahelise asjaga ja tuleb selgitada, kumb selles süüdi on. «Kui tegemist oli Vene-poolse eksimusega, peavad nemad kahju hüvitama,» selgitas Rebane, lisades, et Vene tollist mingite vabanduste või hüvitise laekumist on küll naiivne loota.

Garbage tegutseb alates 1995. a ja on tänavu Grammy muusikaauhinna kandidaat plaadiga «Version 2.0» aasta parima albumi ja parima rock-albumi tiitlile.

Hetkel kuum