Toomas Truuverk • 7. veebruar 1999 kell 22:00

Tallinna börs püsib tõusulainel

Tundub, et Tallinna börsil on mitme teguri koosmõjul tõepoolest maad võtnud veidi positiivsem meeleolu ja aktsiatest huvitatud investorid on märgatavalt elavnenud.

Hoolimata kartustest, et viimastel päevadel spekulatiivseid positsioone võtnud investorid tulevad kohe uuesti kasumit võtma, on turg paari protsendi haaval üles sammunud ja ajutiselt tekkinud müügisurve on leidnud võrdväärse ostupoole.

Põhiline huvi valitseb loomulikult likviidsemate aktsiate (Hansapank, Ühispank) vastu. Möödunud nädalal moodustasid tehingud nende aktsiatega 56% kõigist tehingutest ja käive 83% börsisüsteemi kogukäibest.

Kahte pangaaktsiat liigutava jõuna nähakse eeskätt lootust, et välisinvestorite väidetav suur huvi Eesti Telekomi IPO vastu kandub üle ka teistele Tallinna börsi likviidsematele aktsiatele. Kuigi sellele teooriale on esitatud ka vastuväiteid, viis likviidsemate aktsiate möödunudnädalane tõus ÄP indeksi viie päevaga 10,3% ülespoole. Aasta algusest on indeks kerkinud aga juba ca 16%. See näitaja edestab selgelt hoiustele pakutavaid intresse, mis on viimasel ajal langustendentsi näidanud. Eeldusel, et tõus jätkub samas tempos, oleks indeksi tõus aastasel baasil koguni 341%.

Sellised tulemused tõstavad börsi taas täiesti arvestatava investeerimisvõimalusena üles. Telekomi turule tulemisega lisandub Tallinna börsile märkimisväärne kogus lisaraha, mis peaks tõstma turu likviidsust, muutes kauplemise nii mugavamaks.

Oma eeldatava lõpuni hakkab jõudma jant EVEA Panga ümber. Tallinna linnakohus kuulutas reedel välja selle panga pankroti. Asjaosaliste jõupingutustest hoolimata on raske uskuda, et EVEA Pank enam kunagi tööle hakkab.

Teise, selgelt positiivsema uudise eest hoolitses Eesti Näitused, kes avaldas oma eelmise aasta majandustulemused. Kehval ajal suudeti prognoositud kasum täis võtta, muutes ettevõtte aktsia sellega kahtlemata atraktiivsemaks.

Hetkel kuum