Tõnis Oja • 7. veebruar 1999 kell 22:00

USA jätkab väikese tööpuudusega

Dollari kurss tõusis reedel jeeni suhtes tervelt 2 protsenti 113,70 jeenini. Jeeni langus oli tingitud Jaapani pikaajaliste võlakirjade kokkuostust, mis langetas nädala keskel rekordtasemele tõusnud tulususe. Olulise impulsi andsid Ühendriikide valuutale reedel avaldatud andmed uute töökohtade loomise kohta jaanuaris, mis ületasid taas analüütikute prognoosid. USAs loodi aasta esimese kuu jooksul 245 000 uut töökohta, mis tähendab, et tööpuudus jäi samale tasemele (4,3 protsenti). Uudisteagentuuride tehtud eelnevate küsitluste järgi eeldati 135 000--138 000 töökoha teket.

Makromajanduse andmed näitavad, et Ameerika Ühendriikide majandus on endiselt tugev ja aasta lõpus hakkab Föderaalreservi vabaturu komitee ilmselt mõtlema intressimäärade tõstmisele. See teeb dollari ja dollaripõhjalised võlakirjad investoritele atraktiivsemaks.

Euroopa keskpank jättis neljapäeval kesksed intressimäärad muutmata, aga ilmselt mitte kauaks. Et keskpanga nõukogu erimeelsused selles küsimuses on ilmsed, näitab nõukogu liikmete hinnangute erinevus euro kursitaseme suhtes. Soomlanna Sirkka Hämäläineni arvates peegeldavad valuutakursid investorite ootusi majanduskasvu ja intressimäärade suhtes. Panga president Wim Duisenberg seevastu avaldas nädala keskel muret nõrga euro pärast.

Hetkel kuum