8 veebruar 1999

Toyota kärbib autotootmist

Okuda peab vajalikuks, et Toyota kahandaks kodumaist tootmist kümnendiku võrra, mis tähendab, et praegu aastas valmistatava 4 miljoni auto asemel hakatakse neid tootma 3--3,5 miljoni vahel. Neist kavatseb Toyota koduturul maha müüa 2 miljonit ja ülejäänud saata eksporti. Teada on, et sulgeda kavatsetakse tütarfirma Kanto Auto Works Fukauras, kus monteeritakse muu hulgas Toyota Corollat ja Marki.

Jaapani autotootmine saavutas lae 1990. aastal, kui valmistati ühtekokku 13,48 miljonit autot. Eelmisel aastal oli see arv langenud eelkõige Aasia kriisi tõttu 10,04 miljonile, mis on madalaim näitaja 1980. aastatest peale.

See on esimene kord, kui Jaapani suurim ja maailma kolmas autotootja Toyota on otsustanud tootmist sedavõrd suurelt piirata. Varem raskustesse sattunud Nissan on teatanud, et kärbib oma tootmismahtu aastani 2003 15%.

Okuda sõnul sunnib eelkõige «kapitali loogika» tegema muudatusi, kuni turuolukord muutub. Alles siis, kui firma struktuur on optimaane, kavatseb Toyota hakata kaasa rääkima ülemaailmses autofirmade ühinemises.

Autor: DI

Hetkel kuum