9 veebruar 1999

Katusealune kättesaadavaks

Koli ja tolmu kogunud katusealused pinnad saab pisut vaeva nähes kasulikuks muuta. Iga pööning pole küll laste- või magamistoaks muudetav, kuid seda saab kasutada panipaigana. Paraku ronitakse sinna tavaliselt redeli või, mis veel hullem, paarist taburetist koosneva püramiidi abil.

Olukorra lahendavad pööninguluugid, mis võimaldavad tänu kokku-lahti klapitavatele või lükatavatele puidust või alumiiniumist redelitele ohutult ja mugavalt pööningule pääseda.

Luugid on mõeldud katusealustesse panipaikadesse pääsemiseks, tavaliselt ei saa neid ülevalt sulgeda-avada. Kinnises asendis pööninguluuk on laes praktiliselt märkamatu. Redelid koosnevad tavaliselt kolmest osast, kuid on ka kaheosalisi ja metallist, lõõtsana kokkulükatavaid redeleid.

Üha rohkem kasutatakse pööninguluuke eramutes, sest paljude 1- või 1,5korruseliste uusehitiste pööningud on planeeritud ventilatsiooniagregaatide tarvis, mis vajavad aeg-ajalt hooldust.

Pööninguluugid on reeglina valmistatud puitlaastplaadist, millele on soovi korral lisatud vahtpolüstüroolist soojustusplaat. On luuke, millele on soojustus juba sisse paigutatud.

Soojustamata pööningu puhul ei piisa soojustatud luugist, vaid luugi ja luugikasti vahel peaksid olema tihendid, mis ei lase soojusel pööningu kaudu välja lennata. Arhitektid projekteerivad vajadusel ka 15-, 30- või 60minutilise tulepüsivusega luuke.

Pööninguluuki ja redelit ostma minnes tuleks eelnevalt mõõta ära ruumi kõrgus, kuhu see paigaldada tahetakse. Pööninguluugi laiuse määrab laetalade vahekaugus. Kui ei leita paraja laiusega luuki, siis väikese vahekaugusega talad tuleb vekseldada.

Luugi pikkus ei ole piiratud, kui luuk paigaldatakse piki talasid. Arvestama peab sellega, et kuna redel kinnitatakse just luugi külge, siis sõltub selle pikkus osaliselt luugi pikkusest -- lühikese luugi puhul ei pruugi redeli pikkus ostjale sobida.

Autor: Andrei Doronin

Hetkel kuum