Kaja Koovit • 9 veebruar 1999

Vene rikaste raha Ühispanka

«Viimasel ajal käib päevas vähemalt paar inimest läbi ja uurib investeerimisvõimalusi,» kommenteeris Ühispanga Fondijuhi juhatuse esimees Loit Linnupõld.

Venelaste Eestisse paigutatava rahanumber on tavaliselt kaheksakohaline ja annab kohalikele varahaldusega tegelevatele firmadele tubli kosutust, rääkis Linnupõld. Ta lisas, et paljud, näiteks Peterburist pärit kliendid, on tellinud portfellihaldust seni Skandinaviska Enskilda Bankenilt (SEB).

Kuna SEB omandas osaluse Ühispangas, hakatakse huvi tundma ka siinse panga vastu, tunnistas Linnupõld.

Linnupõld märkis, et kuigi Venemaa potentsiaalsete klientide huvi on suurenenud, ei saa kõikidest veel panga kliente. Investeeritavad summad ahvatlevad, aga alati ei ole võimalik kindlaks teha selle päritolu.

EstiB-Talinvesti Varahalduse arendusnõunik Jan Andresoo ütles, et kõik varahalduskontod on pangas ja raha päritolu kontrollib pank. Kui raha on juba pangakontol, ei ole meil mingit põhjust seda mitte aktsepteerida, sõnas ta.

Andresoo rääkis, et kui Optiva Panga Varahalduse moodustamise kõik organisatoorsed küsimused on lahendatud, võib Venemaa klientide huvi ka Optiva Panga varahaldusteenuse vastu suureneda.

Teised varahaldusteenust pakkuvad firmad ei kinnitanud Venemaa klientide huvi suurenemist. «Ma ei näe põhjust, miks peaksid Venemaa rikkamad kodanikud tulema portfellihaldust otsima Moskva või Londoni asemel Eestist,» ütles ASi Hansa Asset Management juhataja Hannes Raag.

Hetkel kuum