Tõnis Oja • 10. veebruar 1999 kell 22:00

Jaapanit ohustab deflatsioon

Jaapani jeen langes eile kolmandat päeva järjest 115,47 USD/JPYni, mis on saareriigi valuuta viimase poolteise nädala madalaim kurss. Enne homme toimuvat Jaapani Panga nõukogu istungit olid valuutaturud närviliselt toimekad. Arvatakse, et keskpanga nõukogu üritab pikaajalise tähtajaga riiklike võlakirjade tulususe oma kontrolli alla saada. Majandusleht Wall Street Journali andmetel on Jaapanile sellekohast survet avaldanud USA. Sealne rahandusminister Robert Rubin tegi möödunud nädalal vihjeid monetaarpoliitika tähtsuse kohta riigi majanduskriisist ülesaamiseks.

Keskpangal on valida mitme variandi vahel. Üks võimalus on võlakirjade kokkuostmine. Sellele võimalusele on pank esialgu vastu puigelnud. Võimalik on ka kesksete intressimäärade langetamine. Tarbijahinnaindeks kerkis detsembris Jaapanis 0,6% (aastasel baasil). Selge märk, et Jaapanit võib tabada deflatsioon.

Täna on Jaapani finantsturud pühade tõttu suletud ning paljud investorid soovisid enne keskpanga nõukogu istungit kasumit võtta.

Euro suhtes oli dollar väheliikuv. USD kurss oli õhtul 13,8048 krooni.

Hetkel kuum