10. veebruar 1999 kell 22:00

USA börsi võimalikud stsenaariumid

Ameeriklaste võimsuse tagab maht. Seal on maailma suurim aktsiaturg ja suurimad investorid. Statistika andmetel hakkas septembris kiiresti kasvama väärtpaberitehinguteks võetud laenude maht. Ka muidu on ameeriklased agarad laenuvõtjad - eraisikute rahasäästmistase on langenud 1992. aasta 6 protsendilt nullile.

Pessimistlike prognooside kohaselt ei tohiks Ameerika firmade majandustulemus kuidagi kasvada arvudeni, mida turg näikse p/e suhte põhjal lootvat. Seda eriti USA ja kogu maailmamajanduse nõrgenemise valguses. Standard & Poorsi 500 indeks on viie kuuga tõusnud 156%, kuid firmade tulud on samal kasvanud ainult 40%. Indeksi keskmine p/e suhe on tõusnud 14-lt 30-le.

Enamik Ameerika ettevõtteid peaks tegema suuri jõupingutusi, et turu ootusi täita. Vaid Dell, Microsoft, Intel jt infotehnoloogiafirmad suudavad nelja järgneva aasta jooksul rahulikus tempos jätkata.

Optimistlikud analüütikud usuvad, et S & P firmade majandustulemus peaks sel aastal kasvama 16,5%, pessimistlikud turustrateegid aga ennustavad kasvu jäämist 4,2 protsendile.

Ettevaatlike ennustuste kohaselt ei tohi jätta kahe silma vahele võimalust, et Brasiilia probleemid võivad levida kogu Ladina-Ameerikasse. Optimiste aga Brasiilia ei hirmuta. Nende sõnade kohaselt olid paljud firmad olid devalveerimisega arvestanud.

Kui uskuda ajaloo kordumist, peaks oma raha ka sel aastal paigutama Wall Streeti suurettevõtetesse. Suurfirmadesse paigutatud raha tootis mullu keskmiselt 36% kasumit.

Suurimaid rahavooge kontrollivad USA turul erainvestorid, nii otseselt kui kaudselt. Otseselt nende nimel on üle 40% aktsiatest, kuid tegelikult kuulub neile palju rohkem aktsiaid, sest paljud on investeerinud oma vara väärtpaberifondidesse.

Autor: TS

Hetkel kuum