14 veebruar 1999

Bill Gates unelmate piiril

Microsofti aktsia on teinud äkkpöördeid. Eelmisel aastal kahanes Gatesi vara 16 miljardi dollari võrra ja oli 44 miljardit dollarit, kui Microsofti aktsia oktoobris madalseisu langes. Aga sellest ajast peale on aktsiakurss peaaegu kahekordistunud ja maksab 160 dollarit, mille tulemusena Gatesile kuuluvate aktsiate väärtus on tõusnud 81 miljardile dollarile ehk 1117,8 miljardile Eesti kroonile. See ei jää palju maha Soome sisemajanduse kogutoodangust, mille väärtus on 92 miljardit dollarit. Kui Gatesi vara oleks börsil noteeritud, oleks ta maailma suuruselt 17. börsifirma, edestades IBMi.

Bill Gatesile kuulub Microsofti aktsiatest tubli viiendik ehk 500 miljonit aktsiat. Kui aktsia kurss peaks kerkima praeguselt 160 dollarilt 190-le ehk 24%, mis hiljutist kursitõusu silmas pidades pole üldsegi mitte võimatu, ongi Gatesi vara suurus üle unelmate piiri ehk 100 miljardi dollari. Kui arvestada, et aktsia on kerkinud oktoobrist peale kaks korda ja selle aasta poolteise kuuga 15%, siis võib Gatesi soovunelm täituda juba mõne nädala pärast.

Väikeaktsionäride huvi Microsofti aktsiate vastu peaks tõstma firma järjekordselt välja kuulutatud aktsiate nimiväärtuse tükeldamine. 1986. aastast peale on see juba kaheksas tükeldamine, mis tähendab, et see, kellel oli 12 aastat tagasi 100 Microsofti aktsiat, omab nüüd neid kokku 14 400.

Eelmisel aastal saavutas Microsoft veel ühe olulise tähise, kui ta möödus General Electricust ja sai maailma suurima börsiväärtusega firmaks. Nüüd on vahe kärisenud veelgi suuremaks: Microsofti praegune väärtus 5775 miljardit krooni ületab General Electricu oma 1106 miljardi Eesti krooni võrra.

Autor: DI

Hetkel kuum