Kristina Traks • 14. veebruar 1999 kell 22:00

Koera hind oleneb ostjast

Paarkümmend aastat koerte kasvatamisega tegelenud Peeter Pahk ei oska hinnata, kui palju võiksid tema hoolealused väärt olla. «Minu jaoks on nad hindamatud,» sõnab ta. Pahkide kodus on praegu kaheksa täiskasvanud koera ja pesakond kutsikaid. Enamik tema koertest on Eestis ja ka terves maailmas haruldased.

Küsimusele, kui palju üks ameerika staffordshire'i terjeri kutsikas maksab, vastab Pahk, et see sõltub ostjast. «Ma võin kutsika kokkuleppe korral ka ilma rahata ära anda, kuid üldiselt on nende hind 1000 dollarit,» kõneleb ta. Kutsikate ema pole Pahki isiklik koer, vaid renditud ühelt Venemaa kasvatajalt. Tagatisraha koera eest on 5000 dollarit ehk üle 60 000 krooni.

Suurem osa kutsikaid läheb kaubaks välismaalastele. Pahki sõnul on ka Eestis küllalt palju inimesi, kes ostavad kalli koera uhkustamiseks.

Ühe harulduse võrra jääb Pahkide perekond peagi vaesemaks. Musta kammimata puudlit meenutav portugali veekoer saab tõenäoliselt endale uue kodu Ameerikas. «Peame ameeriklastega läbirääkimisi,» ütleb Pahk. Nagu ärimeestele tavaks, ei soovi ta müügisummast rääkida.

Kuigi ühe pesakonna kutsikate pealt võib teenida üle 100 000 krooni, pole võimalik vaid koerte pidamisest ära elada. Ühelt koeralt saab maksimaalselt neli pesakonda kutsikaid ja kahe pesakonna vahe peab olema kaks aastat. «Käin tööl kaheksa tundi päevas nagu iga teine inimene ja abikaasa samamoodi,» sõnab Pahk.

Koertenäitusel võitjatele auhinnaraha pole. Võitja saab näituselt tiitlit tunnistava roseti ja heal juhul kotitäie toitu.

Kutsikate müügist saab tagasi kolmveerandi koera toidurahast. Pahkide peres kulub ainuüksi koerte toidule iga päev 200 krooni ehk 6000 krooni kuus. Lisanduvad näitusemaksud, vaktsineerimine ja muud kulutused.

Kuigi Peeter Pahki meelest on tema hoolealused hindamatud, pole ta neid kindlustanud.

«Selliste koerte puhul on kindlustus liiga kallis ning nagunii ei kompenseeriks nende hinda,» leiab ta.

Hetkel kuum