Kristina Traks • 14 veebruar 1999

Piimatootjal oht jääda toetuseta

Selle nädala lõpuks peavad otsetoetust tahtvad piimatootjad esitama põllumajanduse registrile tõendi, et nad pole maksuvõlglased. Kuna piimatöötlejatel on raskusi piimarahade õigeaegse maksmisega, on paljud tootjad sattunud raskustesse riigimaksude maksmisega.

Põllumajandusministeeriumi arendusnõunik Ants Laansalu ütles, et tõenäoliselt on lehmatoetuse saajaid sel aastal vähem, sest piima hind on langenud ja paljudel tootjatel seetõttu raskusi riigimaksude maksmisega, samuti viivitavad tootjatele maksmisega piima töötlejad.

Suurima piimatootja Aravete Agro OÜ finantsnõustaja Jaanus Mae ütles, et maksuamet otsustab sel nädalal, kas ajatab ettevõtte 3 miljoni krooni suuruse käibe-, sotsiaal- ja ravikindlustusmaksu võla või mitte. «Kui nad võlga ei ajata, siis järelikult Aravete Agro sel aastal piimalehma otsetoetust ei saa,» sõnas Mae.

Reedese seisuga oli ettevõtte üksikisiku tulumaksu võlg 530 000 krooni, mille ta lubas tasuda selle nädala alguses. Aravete Agro sai eelmisel aastal piimalehmatoetust 1,75 miljonit krooni.

ASi Rävala Piim juhataja Rein Viilu ütles, et ettevõte üritab 3,3 miljoni krooni suurust võlga tootjatele enne 20. kuupäeva vähendada. «Hiljemalt veebruari lõpuks jõuame taas normaalsesse maksegraafikusse,» lisas ta.

Ühinenud Meiereid oli veel nädal tagasi piimatootjatele võlgu 4 miljonit krooni. Ühinenud Meiereide pressiesindaja Ene Nobel ütles, et selle nädala lõpuks maksab Ühinenud Meiereid ära kõik piimavõlad.

Piimalehma toetust saab sel aastal taotleda ka ühe lehma pidaja, kui tema loom on jõudluskontrolli all. Eelmisel aastal maksis riik toetust alates viiest lehmast.

Sarnaselt eelmise aastaga maksab riik ka sel aastal toetust umbes 70 miljoni krooni ulatuses.

Toetuse täpne suurus lehma kohta sõltub sellest, kui palju tuleb taotlusi ning kui palju neist rahuldatakse.

Hetkel kuum