14 veebruar 1999

Ühine maksukohustus

Käibemaksuseaduse järgi saab ühe maksukohustuslasena registreerida isikuid juhul, kui äriühingu osad või aktsiad kuuluvad täielikult või osaliselt ühele isikule või neil on ühine juhtimine.

Käibemaksuga ei maksustata ühe maksukohustuslasena registreeritud isikute omavahelisi tehinguid.

Ühe maksukohustuslasena registreeritud ettevõtted vastutavad käibemaksu tähtaegse tasumise eest solidaarselt. See tähendab, et juhul, kui üks ettevõtetest teeb tehingu teiste eest varjatult, jättes käibemaksu tasumata, või ettevõte on maksuvõlglane, on maksuametil õigus nõuda käibemaksu tasumist teistelt temaga koos ühe maksukohustuslasena registreeritud isikutelt. Tasumisele kuuluva maksusumma võib maksuamet määrata kolme aasta jooksul ning mõnel juhul ka kuue aasta jooksul.

Autor: Sirje Pulk

Hetkel kuum