Toomas Truuverk • 15 veebruar 1999

Pühad ei seganud dollari tugevnemist

Valuutaturgudel valitses eile suhteline vaikus, kuna Ühendriikide turud olid presidendipäeva tõttu suletud. Võitjaks oli eile siiski USA dollar, mis tugevnes esmaspäevastel hõredatel Euroopa valuutaturgudel nii euro kui ka Jaapani jeeni suhtes.

Dollari kurss oli õhtul euro suhtes tasemel 1,1233/1,1237 USD/EUR. Jaapani jeeni suhtes murdis dollar läbi 115 jeeni piiri, püsides õhtul 115,48/115,53 USD/JYP tasemel. Jeen kannatas eeskätt Jaapani keskpanga tegevuse tulemusel, kes on lasknud juurde trükkida raha, nõrgendades nii jeeni ja riiklike võlakirjade turgu.

Nomura analüütikud prognoosivad jeeni-dollari kurssi lähipäevadeks 114--116,5 USD/JYP tasemele.

Euro nõrgenes, sest Euroopa turgudel liiguvad jälle kuuldused, et Euroopa keskpank võib oma neljapäevasel koosolekul intressimäärasid alandada. Kuuldusi toetas ka Saksamaa finantsministri Oskar Lafontaine'i ütlus Itaalia ajakirjandusele, kus ta tõdeb, et kõrged intressimäärad lõhuvad Saksamaa ja teiste riikide tööjõuturgu. Ka analüütikute sõnul on surve intressimäärade alandamisele järjest suurenev.

Hetkel kuum