Toomas Truuverk • 15 veebruar 1999

Telekomaania hakkab vaibuma

Uus kauplemisnädal viis langusele ka Telekomi aktsia, mis oma kahel esimesel börsipäeval oli näidanud märkimisväärset tõusujõudu.

Eelmiste päevadega võrreldes jäi tagasihoidlikuks ka Telekomi aktsia päevakäive, ulatudes registreeritud 641 tehingus «vaid» 52,46 miljoni kroonini. Börsisüsteemi 66,15 miljoni kroonisest kogukäibest moodustas see ligi 80%.

Välismaise jõulise ostuhuvi raugemine kukutas Telekomi aktsia õhtuks 119,75 kroonile ehk reedese sulgemistasemega võrreldes 5,15% allapoole. Hommikune järsk kukkumine, kus 5 minuti jooksul kaotas aktsia hind üle 3%, turul paanikat siiski ei tekitanud. Pärast esimest ehmatust hind stabiliseerus 120 kroonil ja püsis nii börsi sulgemiseni.

Ilmselt on suur osa kohalikke väikeinvestoreid oma aktsiatest juba loobunud ja seetõttu tugevat müügisurvet karta pole. Need, kes seni aktsiat on hoidnud, on valmis seda veel mõnda aega hoidma. Arvestades, et Telekomi 430 000aktsiase päevase kauplemismahu juures viis börsi langusele kümmekond üksteisele järgnenud tuhandeaktsialist müügikorraldust, polnud tegemist mitte niivõrd turu loomuliku liikumise kui maaklerite omavahelisest kemplemisega.

Kui Telekomi aktsia püsis languses, tegi Tallinna börsi endine liider Hansapanga aktsia läbi korraliku tõusu, kerkides 7,3 miljoni kroonise käibe juures 2,56%. Hansapanga jõulist tõusu toetasid keskpäeval selgunud pankade jaanuari majandustulemused. Üle pika aja näitas Hansapank märkimisväärset kasumit -- 32,5 miljonit krooni. Korralik kasum ja Telekomi kukkumine meelitasidki investorite tähelepanu Hansapanga aktsiale.

Teised pangaaktsiad ja ka pangad ise samavõrd edukad ei olnud. Ühispanga aktsia hind langes panga jaanuari 1800kroonise kasumi juures 2,03%. Optiva Panga aktsia siiski tõusis 0,7% hoolimata panga 582 000kroonisest kahjumist. Ühispanga majandustulemust varjutas teade järjekordsest 90 mln kroonisest provisjonist.

Hetkel kuum