Kristina Traks • 17 veebruar 1999

Kalevi müük kukkus järsult

«Venemaa tarbijat huvitab praegu vaid hind ja hinna poolest me seal konkureerida ei suuda,» põhjendas ASi Kalev müügidirektor Jaak Uus eile müügi vähenemist. Ta lisas, et mõlemad Kalevi Venemaal asuvad tehased praegu küll töötavad, kuid mitte täisvõimsusega. Eksport Venemaale moodustas jaanuaris kogu Kalevi müügist vähem kui sajandiku.

Uusi sõnul on märgatavalt vähenenud Kalevi maiustuste müük ka Eesti turul. «Aasta algused on meil alati vaiksed olnud, kuid sel aastal toimus märgatav tagasilangus,» rääkis ta. Kalevi müük siseturule jaanuaris oli viiendiku väiksem kui eelmise aasta alguses.

Ka teise Eesti maiustustetootja, ASi Marmiton direktor Johannes Kuura kinnitas, et see aasta algas halvemini kui eelmine.

«Oli väike langus, näha on, et inimeste ostujõud on vähenenud,» ütles Kuura. «Maiustused pole ju esmatarbekaup ja selle pealt hoitakse ikka kokku.»

Kalev müüs jaanuaris 625 tonni kondiitritooteid, millest eksportis 276 tonni Ukrainasse ja Balti riikidesse.

Möödunud aastal müüs Kalev 11,6 protsenti vähem kui 1997. aastal. Täpsed eelmise aasta majandusnäitajad avalikustab Kalev veebruari lõpus.

Kuigi Kalevil on tööhõiveametilt luba rakendada kõikidele töötajatele osalist tööaega, töötavad Kalevi infojuhi Tiina Altmetsa sõnul osalise tööajaga vaid kolm inimest. Umbes 100 töötajat on ettevõte saatnud osaliselt tasustatavale puhkusele.

Altmets kinnitas, et täiendavaid koondamisi ettevõte praegu ei plaani. Jaanuarist koondas Kalev ligi 80 töötajaid. Ettevõttes töötab umbes 800 inimest.

Hetkel kuum