Kadi Heinsalu • 17 veebruar 1999

Siimann tahab senisest rohkem Telekomi raha välismaale viia

«Vähe,» kommenteeris peaministri majandusnõunik Aare Järvan rahandusministeeriumi eilset otsust kanda pisut üle poole ehk 1,39 miljardit krooni Telekomi aktsiamüügi tulust Saksamaale Deutsche Banki. Raha konverteeriti 88,8 miljoniks euroks. Kokku on valitsuse arvel stabilisatsioonifondis välismaal ligi 170,4 miljonit eurot ehk 2,6 miljardit krooni.

Järvani sõnul on rahandusministeerium 1,39 miljardi krooni paigutamise omapäi otsustanud. Telekomi müügi tulust tuleb tema sõnul välismaale kanda märksa suurem summa.

Selles suhtes on peaministril Järvani kinnitusel kavas mõjutada teede- ja sideministrit Raivo Varet, majandusministrit Jaak Leimanni ja rahandusministrit Mart Opmanni. «Ma arvan, et välja läheb rohkem raha, kui mõni ametnik, pangandustegelane või analüütik loodab või tahab,» lisas Järvan.

Makromajanduslikult on tema sõnul üsna riskantne nii suurt rahahulka Eesti pankades hoida.

Suure hulga lisaraha paigutamine Eesti pankadesse viiks alla laenuintressid ja suurendaks tarbimist, mis praeguses majandusolukorras pole loomulik, lisas Järvan.

Keskpanga infoosakonna juhataja Andrus Kuusmanni sõnade kohaselt soovib ka Eesti Pank senisest rohkem Telekomi raha välismaale paigutada. Keskpank arutas Telekomi aktsiamüügist laekunud raha paigutamist eile õhtul.

Telekomi 31 miljoni aktsia esmasest avalikust müügist on rahandusministeeriumi pressiteate kohaselt riigikassasse laekunud 721 miljonit krooni, millest 2,15 miljonit krooni tuleb tasuda Eesti-sisesteks tehingukuludeks.

Umbes 1,88 miljardit krooni on laekunud Telekomi aktsiate müügist välisinvestoritele.

Rahandusministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Aili Ohlau sõnul suunas riigikassa eile deposiitidena Eesti pankadesse 315 miljonit krooni, millest suure osa moodustas Telekomi aktsiate eest laekunud raha.

Senisest oluliselt suurem deposiitide pakkumine lõi hoiuseintressid tugevalt alla. Riigikassa teenib 315 miljoni krooni paigutamisest vaid kuni 4,5protsendist aastaintressi.

Hetkel kuum