Kristina Traks • 18. veebruar 1999 kell 22:00

Enamik vorste importlihast

«Ma võin ju mängida patriooti, osta tooraine siit ja minna siis pankrotti,» ütles Maitse lihatööstuse juhataja Kalev Villem. Ta lisas, et tema tööstus ostab enamiku sealihast välismaalt, sest see on odavam ja kvaliteetsem.

Lihaliidu direktor Helle Koppel ütles, et ainult Eestis toodetud lihast Eesti tarbijatele ei jätkuks. «Tööstused veavad sisse kvaliteetset liha ja importtoorainest tehtud tooted pole sugugi halvemad kohalikust lihast tehtust,» ütles Koppel.

Hinnavahe kodumaise ja importsealiha vahel on paar krooni, kuid Taanist on võimalik sealiha osta ka 10--12 krooniga, mis on ligi 10 krooni odavam kui Eestis. Tundub, et lihaimport lähiajal ei vähene ja kodumaised tootjad surutakse aina enam turult välja, ütles Villem. Sealiha tuuakse peamiselt Soomest ja Lääne-Euroopa riikidest, kanaliha Prantsusmaalt.

Linnulihatootja ASi Tallegg juhatuse esimees Ants Käsper ütles, et ettevõte elaks palju paremini, kui ta praegu ise linnuliha ei toodaks.

Tallegg impordib 15 protsenti toorainest, ülejäänu toodab ise. Importkanaliha on Käsperi sõnul 10--15 protsenti odavam sellest, mida Tallegg ise toodab.

«Need tööstused, kes põhiliselt importtoorainest toodavad, tulevad paremini toime,» ütles Käsper. «Samas ei saa me linnukasvatust likvideerida, sest ELiga liitudes hakkame ju toetusi saama.»

Eesti suurim lihatööstus Rakvere lihakombinaat tõi jaanuaris 20 protsenti kogu toorainest välismaalt. Eelmise aasta jooksul vedas Rakvere sisse alla 20 protsendi toorainest. Rakvere lihakombinaadile kuulub Eesti suurim seakasvatus Ekseko, mis toodab aastas 70 000 siga.

Mitu lihatööstuse juhti kinnitas, et ainult kodumaisest toorainest toodavad praegu vaid Valga ja Nõo lihatööstus.

Hetkel kuum