18. veebruar 1999 kell 22:00

Kompromiss hoidis üldstreigi ära

IG Metalli juhid soostusid pärast pikki läbirääkimisi sõltumatu vahendaja Hans-Jochen Vogeli ettepanekuga ja olid nõus 3,2protsendilise palgatõusuga. Varem oli IG Metall nõudnud 6,5protsendilist tõusu ja tööandjad pakkunud 2,8protsendilist palgalisa. Asjatundjate hinnangul oli palkade ainuvõimalik tõusuruum 2,5--3%, ning ilmselt seetõttu pidasid tööandajad saavutatud lepet halvaks. Metallitööliste ametiühing oli kutsunud töötajaid kahenädalasele tööseisakule, kui kokkulepe oleks saavutamata jäänud.

Sel nädalal oli liidukantsler Gerhard Schröder saatnud avaliku kirja metalli- ja elektroonikatööstusele, et 23. veebruariks kavandatud suurstreiki vältida. Kantsleri arvates oleks streik riigi tähtsaimal tööstusalal ohustanud majanduskasvu.

3,4 miljonile inimesele tööd andval metallitööstusel on võtmepositsioon kogu Saksa majanduses. Kui seal oleksid palgad tõusnud üle 4 protsendi, oleks varsti streike tulnud ka riigisektoris.

Ametiühingud põhjendasid suuri palganõudmisi sellega, et 1993. a alates on ettevõtete kasumid kasvanud 40 miljardilt Eesti kroonilt 216 miljardile. Kuid tööliste sissetulek on samal ajal langenud.

Tööandjad aga tuletavad meelde, et käesoleval aastal eksport kahaneb ning 900 000 töökohta on ettevõtetes, mis kannavad suuri kahjumeid ning mille eksport on põhiliselt läinud maailma majanduskriisi piirkondadesse. Seetõttu kannatavad enim terase-, keemia- ja masinatööstus.

Autor: KL

Hetkel kuum