Kristina Traks • 21. veebruar 1999 kell 22:00

Advokaat õigustab Kebinat

«Linnavalitsus lubas Kebinale Nõmme turgu,» ütles Arumäe. «Kui ametnikud oma lubadustest taganesid, sai Kebinal mõõt täis.» Arumäe sõnul oli viimane maksmine ametnikele eelmise aasta suvel. «Kui altkäemaksu andnud isik oma süü üles tunnistab, siis talle seaduse järgi karistust ei rakendata,» lisa ta.

Mati Kebina ütles reedel, et ta on maal ega kommenteeri ülestunnistusega seonduvat telefoni teel. «Ma ei saa praegu rääkida, mul on siin inimesed,» ütles ta ja lõpetas kõne.

Urmas Arumäe esitas neljapäeval kaitsepolitseile Kebina kirjutatud ülestunnistuse altkäemaksu andmise kohta Tallinna abilinnapea Eve Fingile, Nõmme linnaosa vanemale Värner Lootsmanile, paar aastat tagasi autoõnnetuses hukkunud abilinnapea Ago Naaritsale ja Nõmme linnaosa vanema asetäitjale Jüri Jõgevale.

Kebina tunnistas avalduses kapole, et andis Eve Fingile ja Ago Naaritsale pistist 400 000 krooni. Lisaks väitis Kebina, et maksis alates 1996. aasta lõpust Nõmme turu rentimise eest iga kuu altkäemaksu 30 000 krooni Värner Lootsmanile.

Eve Fink ütles reedel, et Mati Kebina ja teda esindav vandeadvokaat Urmas Arumäe on avaldanud survet Nõmme linnaosavalitsusele ja Tallinna linnavarade ametile, et need aktsepteeriksid Kebina poolt tehtud investeeringuid.

Küsimusele, kuidas Arumäe ja Kebina ametnikele survet avaldasid, vastas Fink, et kui Arumäe kuulis, et linn ei aktsepteeri Nõmme turu müügikonkursil Kebina firma NT Kaubandus pakkumust, lubas ta teha kõik võimaliku nurjamaks turu müügikonkurssi.

Pistise võtmist Fink eitas, samuti eitas altkäemaksu võtmist Nõmme linnaosa vanem Värner Lootsmann.

Fink lubas selle nädala alguses anda kohtusse tsiviilhagi, kus süüdistab Kebinat ja Arumäed laimamises. Samuti lubas ta algatada kriminaalasja.

Kaitsepolitsei komissar Martin Perling ütles reedel, et kapo kontrollib Kebina ülestunnistuses toodud väiteid ja otsustab siis, kas algatada kriminaalasi. «Pole välistatud, et materjalid antakse edasi riigiprokuratuuri uurimisalluvusse,» sõnas Perling. Ta lisas, et praegu pole veel selge, millal kriminaalasi algatatakse. Kriminaalkoodeksi järgi võib altkäemaksu võtnud isik minna kuni neljaks aastaks vangi. Altkäemaksu andjat võib samuti seaduse järgi karistada kuni nelja-aastase vabadusekaotusega.

Mati Kebinale kuuluv AS NT Kaubandus on olnud Nõmme turu rentnik neli aastat. Kebina lubas turgu investeerida 4 miljonit krooni, mida ta aga teinud pole.

Eelmise aasta lõpus otsustas linnavalitsus turu ära müüa. Kebina firma pakkumuse tunnistas linn konkursi tingimustele mittevastavaks. Nõmme turu müügiküsimusi arutavad praegu linnavolikogu komisjonid.

Hetkel kuum