Peep Sooman • 21. veebruar 1999 kell 22:00

Eesti mood esitles end Stockholmis

Eesti moepäeval Stockholmis esinesid kõik suuremad Eesti valmisrõivatootjad, kelle ühine huvi on tõestada rootslastele Eesti tipptoodangu kvaliteeti ja head disaini.

Moepäevadel osalesid Baltika, Klementi, Sangar, Zik-Zak (Ivo Nikkolo), Katrin Kuldma Moemaja, Arne Studio, Hipo, Uljas & Tütred, Virulane ja Althea. Päeva jooksul toimus kolm moeetendust. Eestlaste moeüritust toetab 600 000 krooniga Eesti ekspordiagentuur.

Minu esimese telefonikõne ajal reede hommikupoolikul käib eestlaste moelaval peaproov. ASi Klementi juhatuse esimees Madis Võõras karjub valju muusika taustal telefonitorusse, et ürituse eesmärk on teha Eesti rõivatootjatele lobi. «Põhiline, et Rootsi pressis meie üritust kajastatakse, siis on ettevõtmine korda läinud,» kinnitab ta. Tehinguid Klementi ei oota, küll aga võivad teised Eesti ettevõtted siin midagi ka müüa, räägib Võõras.

Kindlasti hakkavad üritused Rootsis toimuma regulaarselt, lisab ta juba kähedal häälel.

Ürituselt kõrvale jäänud Baltika tegevjuht Meelis Milder vastab küsimusele Stockholmi moe-show kohta: «Jah, meie inimesed on Rootsis kohal».

Baltika esitles põhjanaabri juures naiste Christine Collectioni ja meeste Evermani kaubamärki kandvaid tooteid. Õige pea avatakse Rootsis Christine Collectioni esinduskauplus, mille müügile ja tuntusele annab korraldatav show Milderi sõnul positiivse impulsi.

Pärastlõunal toimuva teise Rootsi telefonikõne ajaks on kolmest etendusest ees veel üks. Madis Võõras räägib märksa paremates tingimustes ning palju rahulikuma häälega, et Eesti moeloojad võeti põhjamaal hästi vastu. Muidugi ei olnud püstihüppamist ja ülevoolavaid ovatsioone, kuid positiivselt suhtuti küll, seletab ta.

Üritusel oli kohal Rootsi tuntuim moeajakiri Habit, lisaks veel TV 4, Dagens Nyheter, loetleb Võõras.

Eestlaste moepäev korraldati Rootsis toimuvate moemessi ja moenädala kõrval, kõik asjatundjad on praegu üles äratatud, seletab Võõras ürituse tagamaid. Telefonikõne ajal selgub veel, et Eesti firmad oma modelle kaasa ei võtnud, küll aga oli kaasas oma lava ja valgustus.

Võõras hakkab rääkimisest väsima ning tundub, et tal on vaja tegeleda päeva tähtsaima asjaga. Eestlaste show rahvusvahelisel areenil jätkub.

Hetkel kuum