21. veebruar 1999 kell 22:00

Sonera edasine müük vajab poliitilist otsust

Pärast sügisesi müügitehinguid jäi riigi kontrollida 77,8% Sonera põhikapitalist. Müügi jätkamisest on viimastel kuudel räägitud usinalt, kuid otsused tehakse arvatavasti pärast valimisi.

Ahol on kahju, et soomlastest erainvestorid ei saanud sügisel Sonerasse rohkem kapitali paigutada. Kuna telefoni- ja sideteenused on tavainimesele väga ligidal, oleks loomulik, et nad saaksid kuuluda Sonera omanike hulka. Kuid Sonera väikeaktsionäridega on nii nagu Eesti Telekomigi puhul: nemad kipuvad aktsiad kiiresti maha müüma, kui nad aktsiatõusu enam ei usu.

Nagu näitab Sonera aktsiate müük, on oktoobris-novembris Sonera aktsiaid ostnud väikeaktsionäridest need ära müünud investorid, kes ei saanud boonust, teistel on need alles. Kokku ostis aktsiaid 85 000 investorit, kellest ainult paar tuhat olid institutsioonid. Boonuseta ostjaid oli kuni 15 000 ja need on põhiliselt oma aktsia maha müünud, arvates ilmselt, et aktsia rohkem enam ei tõuse.

Boonuspakkumise, mille kohaselt saavad aasta aktsiad enda käes hoidnud aktsionärid 10 aktsia kohta ühe uue tasuta aktsia, võttis vastu 68 500 väikeinvesteerijat. Et Soneral on praegu kokku 73 000 investeerijat, siis järelikult on ainult mõni tuhat boonuseta väikeinvestorit jäänud lootma, et Sonera aktsia jätkab tõusmist.

Autor: TS

Hetkel kuum