Peep Sooman • 24. veebruar 1999 kell 22:00

Belize'i offshore'id odavnevad1

ASi Divec juhatuse esimees Erik Vallaste ütles teisipäeval, et Kesk-Ameerikas maksuvabas Belize'i saare finantskeskuses on kontor juba avatud, kuid aktiivne töö algab märtsi alguses.

Tänu sellele, et loobume vahendajate teenustest ning hakkame ise Belize'il maksuvabasid firmasid looma, on võimalik hinda alandada umbes 10%, seletas Vallaste. Kui praegu maksab ühe Belize'il registreeritud firma loomine 28 000 krooni, siis kohapealne kontor muudab teenuse 3000 krooni odavamaks. Diveci aastakäive suureneks ligi poolteist korda 5,6 mln kroonilt 8,4 mln kroonile.

Lisaks saavad kliendid parema teenuse, sest tänu oma esindajate kohalviibimisele on pakutavad võimalused selgemad ja mitmekülgsemad, kinnitas Vallaste.

Belize'i kontori avamise kuludeks on Divec arvestanud 100 000 USA dollarit.

Viimastel aastatel on Divec müünud paarsada Belize'i maksuvabas piirkonnas registreeritud firmat aastas. Ilmselt oleme esimene Ida-Euroopa ettevõte, kes asutab ise maksuparadiisides firmasid, lausus Vallaste.

ASi Divec peakonkurendi, samuti offshore-firmasid müüva SFI ASi Eesti filiaali juhataja Enn Heinsoo ütles, et Belize'ile minek ei tähenda, et maksuvabade firmade hinnad kohe alla lastakse. Diveci hinnad on meie omadest 30 protsenti kõrgemad, ütles Heinsoo. Ta siiski tõdes, et võib-olla tuleb hakata hindu üle vaatama. «Mõtlesime ka ise maksusoodustusega piirkonda laieneda, kuid leidsime, et sel pole mõtet,» lisas ta.

Äriühingute asutamisega tegeleva Arco Konsultatsioonide OÜ juht Hardi Reiter leidis, et ehkki tema Divecit off-shore-firmade vahendamisel ei kasuta, mõjutab Diveci uus hinnapoliitika ka tema otsuseid hindade määramisel.

Investeerimisfirma Talinvest nõukogu esimees Jaak Roosipuu sõnas, et tõenäoliselt Diveci hinnalangus offshore-firmade kasutamist ei suurenda. Maksuvabasid firmasid kasutatakse siis, kui on suur raha mängus. Paari tuhande krooni suurune hinnalangus ei mõjuta suurinvestoreid, lisas Roosipuu.

Peaministri majandusnõunik Heido Vitsur ütles, et off-shore-firmade kasutamine kuulub rahvusvahelisse ärisse ning selle arengut vältida oleks rumalus. Mina isiklikult ei kiida Diveci Belize'il kontori avamist heaks ega laida ka maha, firmade ellujäämise ja konkurentsi seisukohalt on offshore-firmad vajalikud, leidis nõunik.

Hetkel kuum