24. veebruar 1999 kell 22:00

Internetikiirenditega maksab olla ettevaatlik

Internetist võib leida reklaame, mis soovitavad side kiirusele kuni 200% lisa lubavat tarkvara. Pakutavad internetiühenduse kiirendid on abivahendid, mis võimaldavad modifitseerida Windows 95/98 tavakasutajale varjatud registriparameetreid, mis on vaikimisi optimaalsed kohtvõrku ühendatud arvuti jaoks, kuid modemside korral üle kehvemate analoogliinide võib olukord olla ebasoodsam.

Internetis edastatakse kogu informatsioon iseseisvalt sihtpunkti poole rändavate aadressinfoga varustatud pakettidena. Mida väiksemad on paketid, seda rohkem tuleb neid välja saata. Kuna aadressinfo kordub iga paketiga uuesti, suureneb paketipäise osa suhtes kasuliku informatsiooniga.

Pikemate pakettide puhul on aadressinfo ja kasuliku info vaheline suhe parem ja infoedastus efektiivsem. Suuremat paketti on aga kergem vigastada sideliini müra või moonutustega. Iga pakett, mis viga sai, tuleb uuesti teele saata. Nii tekib täiendav sidemaht, mis kokkuvõttes jällegi infoedastuse efektiivsust halvendab.

Infoedastuskiirust mõjutavaid tegureid on veel mitmeid, ainult osa neist on teie arvuti ja modemiga seotud. Iga andmeedastus Internetis toimub üle virtuaalse sidekanali, mis koosneb paljudest internetioperaatoritele iseloomulikest lõikudest. Tegeliku infoedastuskiiruse määrab kõige aeglasem lõik nagu keti tugevuse määrab nõrgim lüli.

Kui soovite oma internetiühenduse optimeerimisega katsetada, fikseerige kõigepealt optimeerimiseelne olukord. Valige testserver ja selles paiknev testfail. Sobib pea iga Eesti FTP-server, millega on teie internetipakkujal hea ühendus. Testfail peab olema mittepakitav (nt zip- ja sageli ka exe-laiendiga fail). Peate teadma oma modemi tegelikku liinikiirust ja tagama, et see iga testiga samasugune oleks. Kui kasutate 56k modemit, peate arvestama ka protokollide x2, K56Flex ja V.90 ebasümmeetriaga: modemi raporteeritav kiirus (enamasti on see vahemikus 42--52 kb/s) kehtib ainult saabuva suuna jaoks, arvutist väljuva suuna kiirus on maksimaalselt 33,6 kb/s. Saabuva suuna tegelik liinikiirus jääb vahemikku 40--52 kb/s.

Faili laadimise kiirust võrrelge tabelis toodud andmetega. Kui lähedale infoedastuse teoreetilisele piirkiirusele jõutakse, sõltub ka arvuti võimekusest.

Kohtvõrgu arvutit ei maksa omapead häälestama hakata, sest tulemus võib olla oodatule vastupidine. Samuti on kindlaks tehtud, et toonvalikuga telefoniliini, hea modemi ja korraliku internetiteenuse kasutamisel annavad kohtvõrgu väärtused, seega Windows 95/98 vaikimisi seadistused, reeglina paremaid tulemusi kui kiirendite poolt modemside jaoks soovitatavad väärtused.

Selline näeb välja üks internetikiirenditest InternetBoost.

Autor: Neeme Takis

Hetkel kuum