Sirje Niitra • 24. veebruar 1999 kell 22:00

Laevanduskonflikt seni lahenduseta

«Pärast eelmisel nädalal tulnud Helsingi ringkonnakohtu otsust, mis tunnistas Soome meremeeste ühingu algatatud boikoti Eesti Merelaevanduse laevade vastu seaduslikuks, ei näe ma muud võimalust, kui Eesti peab andma märku võimalikest vastuaktsioonidest,» ütles eile majanduskomisjoni istungil laevafirma arendusdirektor Viktor Palmet.

Eesti meremeeste sõltumatu ametiühingu esimees Jüri Lember tunnistas organisatsiooni nõrkust Soome ametivendadega võrreldes. Kuna nüüd hakkas üks Soome kaubalaev Tallinna kesklinna sadamasse käima, oleks vastuboikott tema sõnul võimalik, kuid meie sadamatöölised pole sellisteks aktsioonideks valmis. «Reaalset vastujõudu meil ei ole,» möönis ta.

Eesti tööandjate ja tööstuse keskliitu ning Eesti suurettevõtjate assotsiatsiooni esindanud Tarmo Kriis teatas, et ei toeta majanduskomisjoni esialgset ettepanekut kutsuda ettevõtjaid üles korraldama hinnapoliitikast johtuvaid hoiatusaktsioone Soome ettevõtjate vastu. See punkt jäigi komisjoni otsusest välja.

Samas pidas komisjon põhjendatuks tööandjate samme konflikti kiireks lahendamiseks, kaasates selleks välisriikide samalaadseid keskliite ja rahvusvahelisi ühendusi.

Majanduskomisjoni esimees Tiit Made leidis, et komisjon võiks soovitada Eesti tarbijaile ka Soome kaupade ostmisest hoidumist, kuid seda ei pidanud teised õigeks. Made osutas seejuures puidutööstusest tulnud signaalidele kui märgile selle kohta, et aktsioonid Eesti ettevõtjate vastu võivad laieneda muudelegi eluvaldkondadele.

Kõik komisjoni liikmed olid üht meelt selles, et Eesti valitsus peab astuma viivitamatult samme Eesti-Soome merendustüli lahendamiseks. «Meie ees on tee püsti, midagi enamat me teha ei saa,» tunnistas majanduskomisjoni liige Liina Tõnisson.

Riigikogu majanduskomisjon pidas vajalikuks sedagi, et Eesti ametiühingute keskliit avaldaks nädala jooksul üheselt mõistetava seisukoha Soome meremeeste ühingu poolt Eesti laevade suhtes algatatud põhjendamatu boikoti suhtes.

Hetkel kuum