Kristi Malmberg • 25. veebruar 1999
Jaga lugu:

Riigikogusse pürgijad maksumaksjate surve all

«Kui vastutustunnet omav inimene midagi oma allkirjaga kinnitab, siis on põhjust teda uskuda,» ütleb maksumaksjate liidu peasekretär Kalle Kägi. «Kui ta oma lubadusi ei täida, siis on põhjust nimetada teda valetajaks ja valijate petjaks.»

Kõik erakonnad ja lisaks eraldi valimisnimekirjade esikümme said liidult ankeedi maksualaste eelistuste ja tõekspidamiste kohta. Vastuseid küsimustele tuli kinnitada allkirjaga, mille kõrval kiri: «Käesolevaga kinnitan, et lähtun tegutsemisel Riigikogus eelpool esitatud seisukohtadest.»

Kägi kinnitusel hakkab liit hoolikalt jälgima, kas riigikogusse pääsejad järgivad maksueelnõude aruteludel ankeetides lubatut. «Teeme seda juba praegugi, kõrvutades erakondade liikmete käitumist parteide maksuplatvormidega,» lausub Kägi. «Me ei pane varem lubatust kõrvalehiilijaid just häbiposti, aga teeme kõik selleks, et avalikkust informeerida.»

Riigikogusse kandideerijad aga ei pea ankeeti eriti tõsiseltvõetavaks dokumendiks. «Mingit juriidilist jõudu sellel allkirjal kindlasti pole,» ütleb Isamaaliidu fraktsiooni esimees Toivo Jürgenson. «Maksumaksjate liit ei saa riigikogu liikmeid millekski kohustada.»

Jürgensoni hinnangul tahab maksumaksjate liit kui surveorganisatsioon välja kaubelda lubadusi, mille täitmatajätmised hiljem suure kella külge panna. «Samas eks avalikkuse surve ongi see, millega poliitikuid kontrollida,» tunnistab ta.

Jürgensoni sõnul saabub maksumaksjate liidust kogu aeg virnade kaupa mingeid materjale ja on suuri raskusi nende kõigi läbilugemisega. «Ma ei saa pead anda, aga ma usun, et vastasin sellele ankeedile. Me oleme viisakad inimesed ja püüame ikka kirjadele vastata,» märgib Isamaaliidu fraktsiooni esimees.

Ankeedid tuli postitada hiljemalt 22. veebruaril. Teisipäevaks olid laekumata mõne erakonna ja üsna paljude kandidaatide ankeedid. Maksumaksjate liidu ajakirja Maksumaksja järgmises numbris ilmub kogutud materjalist lugu koos hinnangutega riigikogusse pürgijate maksuplatvormidele.

Jaga lugu:
Hetkel kuum