Tõnis Oja • 25 veebruar 1999

SEB: SEK võidakse siduda euroga

Eilsed valuutaturud olid hommikupoole närvilised, sest oodati USA rahandusministri Lawrence Summersi kohtumise tulemusi Jaapani aserahandusministri Eisuke Sakakibaraga (tuntud oma kunagise mõjuvõimsuse tõttu hüüdnimega Mr Jeen). Kardeti, et Summers võib süüdistada jeeni nõrkust USA kaubandusdefitsiidi süvenemises.

Pärast kohtumise lõppemist midagi tarka teada ei saadud. Sakakibara teatas pressile, et valuutakursid polnud jutuajamise tähtsamaid teemasid, Summers keeldus hoopiski rääkimast.

Rootsi krooni kurss langes eile euro suhtes viie nädala, dollari suhtes koguni 12 nädala madalaimale tasemele. Analüütikud usuvad, et Rootsi keskpank alandab taas peagi repomäära, mis praegu on 3,15 protsenti. Panga nõukogu koosolek toimus eile, tulemused avalikustatakse aga täna. Viimase nelja kuu jooksul on Riksbank repomäära alandanud juba neli korda. Krooni nõrgestas ka Skandinaviska Enskilda Banken, teatades oma aruandes, et Rootsi valitsus võib soovida siduda krooni euroga kursiga 9,00 krooni euro kohta, st 1,7396 SEK/EEK. Nõrgem kroon aitab riigi eksportööre ja tagab hiljem valutuma ühinemise ühisrahaga.

Hetkel kuum