Tõnis Oja • 1 märts 1999

Euro sünnijärgses nõrkuses

Valuutaturgudel käib endiselt mäng nimega «dollar tugevneb». Tugevneb sellepärast, et USA majandusel läheb hästi, tema konkurentidel on aga kehvemad päevad. Itaalia sisemajanduse kogutoodang kasvas 1998. aastal 1,4 protsenti, mis on riigi väikseim majanduskasv alates 1996. aastast.

Ainus teema, mille üle arutatakse, on intressid. Neljapäeval koguneb Euroopa keskpanga nõukogu, otsustamaks rahaliidu intressimäärade üle. Keskpanga president Wim Duisenberg kordas taas Hispaania ajalehele El Mundo antud intervjuus, et eurotsooni intressid on piisavalt madalad. Tema Ühendriikide kolleeg Alan Greenspan vihjas möödunud nädalal aga intresside kergitamise võimalusele. Saksamaa poliitikud eesotsas rahandusminister Oskar Lafontaine'iga avaldavad Euroopa keskpangale survet monetaarpoliitika lõdvendamiseks.

Euro kurss liigub aina madalamale. Eile pärast USA rahaturgude avamist langes euro 1,0919 dollarini (mis teeb Ühendriikide valuuta kursiks 14,3297 krooni). Euro eelmine madalaim kurss oli reedel New Yorgi rahaturgude sulgemise ajal. Kahe kuuga on euro langenud dollari suhtes 6,4 protsenti.

Hetkel kuum