Toomas Truuverk • 3. märts 1999 kell 22:00

Eile börs ilma kindla suunata

Aktsiate hinnad Tallinna börsil liikusid eile ilma kindla suundumuseta. Päeva kokkuvõttes jäi aktsiate summaarne muutus õrnalt plusspoolele ja ÄP indeks lõpetas päeva 332,46 punktil.

Börisüsteemi päevakäive ulatus registreeritud 295 tehingus 23,07 miljoni kroonini. Enim kaubeldud oli taas Telekomi aktsia, andes ca 60% börsi kogukäibest. Telekomi aktsia oli ühtlasi ka üks kahest eilse kauplemispäeva tõusuga lõpetanud põhinimekirja aktsiast.

Telekomi aktsia suunda määrab endiselt üsna selgelt kauplemine Londonis ja Saksamaa börsidel. Eile liikus aktsia Tallinnas tasemetel, kus ta eelmisel õhtul Londonis lõpetanud oli. Kella 18.00 paiku eile õhtul püsis Telekomi aktsia Londonis 106,5--108,5 kroonil ehk pea samal tasemel kui Tallinnas börsi sulgemisel. Huvitav on märkida, et jätkuvalt kõige kõrgemal püsib aktsia hind Münchenis, kus ta sulgus eile õhtul 111 kroonil.

Kindlas languses püsis eile Tallinna börsi kunagine liidersektor, pangandus. Kukkumine ei olnud siiski suur ja see lubab loota, et suuremat langust ei tulegi.

Mõningasele ettevaatlikkusele manitseb nii pangandussektori kui börsi suhtes tervikuna eilne veidi ootamatu pankadevahelise rahaturu intresside tõus. Intresside langusperiood algas möödunud aasta detsembri alguses ja samal perioodil on aktsiaturg kerkinud ca 30%, kinnitades nii intressimäärade ja aktsiate hindade vastassuunalise liikumise teooriat. Spetsialistide sõnul on intressimääradel siiski veel langusruumi ja eilset tõusu liig tõsiselt võtta ei maksa.

Arvestades aga üldiste makromajanduslike näitajate mõningase kosumisega tasub investoritel (vähemalt riskialtimatel) pöörata pilk rohkem kohalikust majanduskeskkonnast sõltuvatele aktsiatele. Homme avaldab statistikaamet möödunud aasta IV kvartali majanduskasvu esialgse hinnangu. Raske on midagi väga positiivset oodata, kuid tihti on ka lihtsalt selguse saabumisel finantsturgusid toetav mõju.

Hetkel kuum