Silva Männik • 3. märts 1999 kell 22:00

Elukindlustuse aastaintressid on inflatsioonist väiksemad

Eesti elukindlustusseltsidest maksavad tänavu 8,2 protsendist suuremat kogumiskindlustustoodete lisaintressi vaid AB Elukindlustus ja Polaris. Leks Kindlustuse ja BICO Elukindlustuse aktsionärid pole intresside määra veel kinnitanud.

Tänavu maksab suurimat intressi kogumiskindlustuse lepingutelt AB Elukindlustus, kelle intressimäär on 13,5%. AB Elukindlustuse direktori asetäitja Tatjana Maljar ütles, et kindlustusselts ei maksa intresse ühekorraga iga aasta alguses, vaid arvestab intresse vastavalt sellele, millal iga lepingu kehtivusaasta täis saab. «Kui kahjusid on statistika abil prognoosituga võrreldes vähem, saab selle võrra raha rohkem maksta,» esitas Maljar ühe võimaluse suuremaid intresse maksta.

Seesam Elukindlustuse peadirektor Taivo Saar ütles, et eelmisel aastal makstud hüperintresse, mis ületasid 28 protsenti, lähemas tulevikus enam kindlasti ei maksta. Mõne aasta jooksul peaks kogumiskindlustuse tootlus kõikuma tarbijahinnaindeksi piiril ning pole ime, kui ta mõnel aastal sellest veidi madalamaks jääb, lausus Saar.

TEA Keeleõpetuse ASi juhataja Silva Tomingas, kes on sõlminud elukindlustuslepingu Seesamis, ütles, et mullu makstud intressitaseme jätkumist oodata oleks liiga optimistlik. «Vaatamata sellele ei tasu meelt heita, usun kindlustusseltside peatsesse toibumisse,» ütles Tomingas. «Ettevõtjana saan hästi aru, et on paremaid ja halvemaid aegu.»

Kindlustuslepingutelt kogunevaid intresse kindlustusseltsid rahas välja ei maksa, need lisanduvad kindlustusvõtja kogutavale summale. Taivo Saare sõnul on Seesamil ka mõningaid kindlustustooteid, mille puhul võib osa rahast enne kindlustuslepingu lõppemist välja võtta.

Seesami lisaintresside täpse määra kinnitab kindlustusseltsi aktsionäride üldkoosolek aprillis. Üldkoosoleku kinnitust ootavad ka BICO Elukindlustuse lisaintressid, need ei tohiks jääda alla 8%. BICO maksab lisaintressi vaid nendele lepingutele, mille vanus jõuab tänavu kolme aastani.

Aasta tegutsenud Nordika Elukindlustus veel eelmise aasta eest lisaintressi ei maksa. Neid hakatakse arvestama selle aasta investeeringutelt.

Hetkel kuum