Sirje Niitra • 3. märts 1999 kell 22:00

Kaks piiritusetehast lähevad ühele peremehele

AMG Investeeringute suuromanik on AS Epeks, kes on tütarfirma Winum-E kaudu ka Rakvere piiritusetehase ainuomanik. AMG Investeeringute juhatuse esimees Tõnu Soodla ütles, et firma kavatseb tehase saneerimise järel Moel piirituse tootmist jätkata.

Välislepinguid lubas AMG Investeeringute juht tagada umbes samas mahus nagu ettevõtte vähemusaktsiate omanik Tulivesi Invest ehk 3 mln krooni eest aastas. 2000. aastaks peaks müügimaht välismaale äriplaani kohaselt kahekordistuma.

Soodla tunnistas samas, et austab ettevõtte põhikirjas sisalduvat Tulivesi Investi eelisostuõigust. «Loodan, et vaidlusi ei teki,» lausus ta.

Tulivesi Invest otsustab eelisostuõiguse kasutamise pärast erastamisagentuuri nõukogu otsuse ja AMG Investeeringutega sõlmitava müügilepinguga põhjalikku tutvumist. «Kõik sõltub hinnast,» ütles Tulivesi Investi esindajana Moe piiritusetehase nõukogusse kuuluv Leonid Jakerson. «Kui otsustame oma eelisostuõigust kasutada ja meile seda ei võimaldata, kavatseme oma õigusi kohtus kaitsta,» ütles Jakerson. Senine osanik võib osta kaks kolmandikku piiritusetehase aktsiatest sama hinnaga kui parima pakkumuse teinud AMG Investeeringud.

Erastamisagentuuri peadirektor Väino Sarnet ütles, et otsuse tegemisel said määravaks AMG Investeeringute pakutud ligi kaks korda suurem ostuhind kui konkursil osalenud Tulivesi Investil ja äriplaanis sisalduv kohustus tagada ettevõtte toodangule kaks korda suurem müük, kui pakkus Tulivesi Invest.

Erastamisagentuuri nõukogu esimees, majandusminister Jaak Leimann kiitis 1997. aastal heaks kolmandiku piiritusetehase aktsiate ülemineku Tulivesi Investile. Eile ütles ta, et peab seda otsust õigeks.

Esimesel aastal uute omanike käe all läks ettevõtte areng plaanipäraselt, kinnitas Leimann. Eelmise aasta teine pool oli tagasihoidlikum ja praegune majandusseis pole kiita, lisas ta.

«Olukorras, kus kaasomanik pole turu tagamisel küllalt edukas olnud, minu süda pärast tehtud otsust ei valuta,» lausus Leimann. Samas märkis ta, et ka klassikalisel viisil erastatud Rakvere piiritusetehas kiratseb. Rakvere piiritusetehase omanik Winum-E esines erastamiskonkursil ka iseseisva pakkumisega, mis jäi aga liiga madala pakutud ostuhinna tõttu kõrvale. Winum-E juhatuse esimees Arno Narro ei varjanud enne erastamiskonkursi tulemuste avalikustamist soovi kaks lähestikku asuvat piiritusetehast kulude kokkuhoidmise eesmärgil ühendada.

Moe piiritusetehase eelmise aasta käive oli 42 miljonit krooni ja puhaskasum 411 000 krooni. Piiritusetehases töötab 108 inimest.

Hetkel kuum