4 märts 1999

ERA Panga investor saladuses

ERA Panga juhatuse esimees Jaak Kiiker rääkis, et esmaspäeva õhtul sõlmis ERA Pank lepingu investoriga, kelle abil peaks ERA Pank märtsi lõpus uksed avama.

ERA Panga moratooriumihaldur Veli Kraavi ütles eile, et tema ei ole ERA Panga investeerimislepingut näinud. Kraavi sõnul on lepingu sõlmimist talle suusõnaliselt kinnitatud, kuid konkreetseid lepinguid pole näidatud põhjendusega, et need olevat esitatud Eesti Panka.

«Minu jaoks oli see üldse suur üllatus ja ma usun, et ka Eesti Panga jaoks on see suhteliselt uus asi,» märkis ta. Kraavi ütles, et tema arusaamist mööda ei olnud esmaspäevase lepingupartneri näol tegu Saksa riikliku investeerimisfondi DEGiga, kellega ERA Pank on mitu korrda läbirääkimisi pidanud.

Eesti Panga infoosakonna juhataja Andrus Kuusmann keeldus eile kommenteerimast, kas Eesti Pank on saanud ERA Pangalt täiendavaid dokumente.

«Meil on päevakorras ülevaade olukorrast panganduses, selle punkti juures tuleb kindlasti juttu ka ERA Pangast,» ütles Eesti Panga nõukogu esimees Mart Sõrg enne keskpanga nõukogu istungit. Eraldi küsimusena ERA Panga seisu panganõukogu istungil ei arutatud.

Mart Sõrg lausus, et ERA Pangal on aega veel üks kuu, kuni 6. aprillini, leidmaks uut investorit.

«Ei ole poliitiliselt õige, kui me neilt selle kuu ära võtaksime, muidu võivad nad öelda, et oleks kuu aega jäänud, oleksime asjad korda ajanud,» selgitas Sõrg.

«Kui selleks ajaks panka tööle ei saa, on see nende oma viga,» lisas Sõrg.

Eesti Panga infoosakonna asejuhataja Kaja Kell väitis veel paar päeva tagasi, et ERA Panga moratoorium võib lõppeda enne tähtaega, kui pank ei esita Eesti Pangale täiendavaid dokumente võimaliku investori kohta.

Jaak Kiiker rääkis, et esmaspäeval pangaga lepingu sõlminud investori kaasamisel peaks ERA Panga aktsiakapital kasvama rohkem kui 50 miljoni krooni võrra. Lisaks on eellepingud viimasesse faasi jõudnud veel kolme või nelja võimaliku investoriga, lisas ta.

Kiiker on varem öelnud, et investorid annavad ERA Pangale pikaajalist laenu. Investorite nimesid ja päritolu keeldus ta eile veel avaldama. Kiiker lubas täpsema informatsiooni avalikustada järgmisel nädalal.

Praegu on ERA Panga aktsiakapital 69 miljonit krooni koos äriregistri kannet ootava 25,5 miljoni krooniga, mille panga omanikud panga aktsiakapitali investeerisid. Aktsionärid laenasid selle summa seni avalikustamata hoiustajalt ERA Pangas.

Autor: Sten A. Hankewitz

Hetkel kuum