4 märts 1999

Soome Tieto + Rootsi Enator = Tietoenator

Põhjala suurim infotehnoloogiaalaseid teenuseid pakkuv firma on Rootsi WM-Data, mille käive on 21,3 mld krooni. Uus firma hakkab konkureerima teise koha pärast Norra firmaga Merkantildata, mis äsja ostis Soomest kontserni Nexor-Superstore.

Lõplik ühinemisleping tahetakse alla kirjutada selle kuu jooksul. Mõlema firma suurimad osanikud Sonera (27% Tietost ja 4,9% Enatorist) ja investeerimisfirma Robur (11% Enatorist) on liitumise heaks kiitnud. Analüütikud ei välista, et edaspidi ühineb nendega ka Sonera.

Uue Tietoenatori turuväärtus on selle nädala börsihindade põhjal 44,5 mld krooni, firmade mullune konsolideeritud aastakäive 16,6 mld krooni ning ärikasum 1,63 mld krooni. Ühinemine toimub aktsiavahetuse teel, mille käigus Enatori aktsionärid saavad vahetada oma aktsiad Tieto aktsiate vastu. Ühe Enatori aktsia eest pakutakse 0,725 Tieto aktsiat.

Tietoenator ei varja, et ta soovib jätkata turgude vallutamist nii Põhja- kui ka Kesk-Euroopa maades. Oma tegevuse koondab kontsern eelkõige neile infotehnoloogiaaladele, kus ta peab end tugevaimaks: panga- ja finantssektori, metsatööstuse ja riigihalduse arvutivõrgud ja kommunikatsioon. Tietoenator on seadnud eesmärgiks kujuneda Põhjalas juhtivaks andmetöötlus- ja võrguteenuste ning administratiivjuhtimise ja liitsüsteemide pakkujaks.

Tietoenatori tegevdirektoriks saab 1989. a peale Tietot juhtiv Matti Lehti. Tema käe all on kontsern edukalt arenenud. 1995. a võttis Tieto üle riigi arvutikeskuse VTKK ja ostis konkurentfirma Unic. Mullu investeeris Tieto personali (5064 töötajat) arendamisse 470 mln krooni.

Autor: BNS

Hetkel kuum