Tõnis Oja • 7 märts 1999

USA majandus jahtus veidi

Dollari kurss lõpetas nädala kerge langusega möödunud nädala viimasel päeval pärast seda, kui USA tööministeerium avalikustas tööhõivenäitajad. Tööpuudus kasvas Ühendriikides möödunud kuul 275 000 tööealise võrra, mis põhjustas töötuskoefitsiendi kasvu 0,1 protsendipunkti võrra 4,4 protsendini. Analüütikud prognoosisid tööpuuduse jäämist endisele (4,3protsendilisele) tasemele.

Keskmise palga kasv oli aga prognoositust aeglasem -- kasv vaid 0,1 protsenti. Tööjõunäitajate avaldamine, mis näitas, et inflatsiooniline surve Ühendriikide majandusele nõrgeneb, avaldas positiivset mõju aktsiahindadele. Dow Jonesi tööstuskeskmine rallis kauplemise esimeste tundidega üle kahe protsendi üles. Kahaneb ka oht, et Föderaalreserv kaldub lähiajal intressimäärasid tõstma. Dollar kaotas veidi atraktiivsusest, kuid arvatavasti mitte kauaks. Võlakirjade tulususe kiire kasvamine peagi pöörata Ühendriikide valuuta kursisuuna taas üles.

Dollari kurss, mis neljapäeva hilisõhtul oli USA turgudel tõusnud 14,5237 kroonini, langes reede õhtul 14,4248 kroonini.

Jaapani valuuta suhtes oli USD kurss reede õhtul 122,20 jeeni.

Hetkel kuum