Aktsiakahju saab edasi kanda

Tulumaksuseadus lubab eraisikul kahju vara võõrandamisest kanda piiramata aeg edasi tulevaste perioodide samaliigilise kasu arvele ja seda kasu niimoodi vähendada.

IMG Konsultant maksukonsultant Ranno Tingas ütles, et selleks tuleb kahju järgneval tuludeklaratsiooni täitmise aastal igal juhul kirja panna, seda isegi siis, kui samal aastal pole vara võõrandamine kasu toonud. Eraisiku vara võõrandamise alla kuulub lisaks börsitehingutele veel näiteks kinnisvara, maa müük.

Muu eraisiku kahju, nagu ettevõtlusest, palgatulust, välismaal teenitud tulust jms saadud kahju, saab edasi kanda vaid viis aastat.

Paljud eraisikust aktsiaomanikud seda kahjumi piiramata edasikandmise võimalust ei tea. Üks tundmatuks jääda sooviv väikeaktsionär, kes ostis 1997. aastal 50 000 krooni eest Äripäeva indeksifondi osakuid ja sai neid eelmisel aastal müües 30 000 krooni kahju, kavatseb selle üldse deklareerimata jätta. «See on minu ebaõnnestumine ja maksuametilt ma selle eest nagunii midagi tagasi ei saa,» põhjendas ta.

Reformierakondlane Ignar Fjuk, kes oma sõnutsi kandis eraisikuna eelmisel aastal nii suurt kahju, et ta «parem ei mõtle selle peale», ei olnud samuti kuulnud kahju piiramata aja jooksul edasikandmisest. «Kui selline võimalus on, siis see on küll hea,» lausus ta. Fjuk ei soostunud avaldama, kui suure summa ta börsil kaotas. «Kokkuvõttes ma olen veel plussis, aga kaotasin väga häid positsioone,» täpsustas ta.

Maksuameti peadirektor Aivar Sõerd sõnas, et maksuamet ei oska prognoosida, kui paljud inimesed eelmisel aastal aktsiamüügist kahjumit said.

Sõerd ütles, et kuna seadus sellise kahju edasikandmise võimalust ette näeb, siis kindlasti kõik kasutavad seda. Mõni maksumaksja on tema sõnul juba seda kuritarvitanudki. Maksuametil on pooleli mitu uurimist, kus fiktiivsete või teeseldud tehingutega on tekitatud kahju vara võõrandamisest. Sõerd lisas, et kui eraisik tõesti unustab või jätab kahju deklareerimata ühel aastal ja järgmisel aastal tahab seda deklareerida tagantjärele, siis teoreetiliselt on seda võimalik erandkorras lubada.

Hetkel kuum